Plus

'Ik hoef niet de vrouwelijke Tom Egbers te worden'

Sportpresentatrice Hélène Hendriks (38) maakte in juni de overstap naar Veronica, waar ze in afwisseling met Wilfred Genee, de Champions League-avonden presenteert. 'Over vijftien jaar doe ik iets anders.'

Joep School
Hélène Hendriks Beeld Maxime Cardol
Hélène HendriksBeeld Maxime Cardol

Hélène Hendriks is niet zo van de glamour. Dat zegt de sportpresentatrice, sinds kort te zien bij Veronica, wel vaker. Ze woont, ondanks het feit dat de studio's van Veronica en Fox Sports in Hilversum en Amsterdam staan nog met plezier in Breda ('de luwte is best fijn en ik ben niet een type dat graag naar premières gaat') en ze moet wennen aan de aandacht die haar tv-werk met zich meebrengt ('er stond ineens een profiel van mij in BN de Stem').

Dat kan zo zijn, met de door haar gekozen interviewlocatie doet ze er een schepje bovenop. Ze zit, enigszins in de tocht, op het terras van Starbucks in Meerkerk, bij een afslag van de A27 tussen Utrecht en Breda. Hendriks haalt er vaak koffie, op weg naar werk. De locatie doet - de voetbalgek zal er op aanslaan - een beetje denken aan de naargeestige plekken waar Johan Derksen en Wilfred Genee lange tijd de rubriek Doordekken opnamen.

Derksen en Genee zijn sinds kort directe collega's van Hendriks, die in juni overstapte van Fox Sports naar Veronica. In 2013 klopte ze nog zelf aan bij betaalzender Fox Sports, nadat ze bij NAC TV, L1 en Omroep Brabant ervaring had opgedaan in de voetbalwereld.

Bij Fox Sports groeide ze in een paar jaar uit tot bekend gezicht langs de lijn en in de studio. Aan de zijde van Jan Joost van Gangelen maakte ze onder meer praatprogramma De eretribune, totdat ook Hendriks afgelopen jaar werd benaderd door John de Mol.

U postte onlangs een foto op Instagram met 'twee helden'. De een was Wesley Sneijder. De ander Jan Joost van Gangelen. Vond ik opmerkelijk.
"Haha, ja. Jan Joost is in de jaren bij Fox Sports echt mijn maatje geworden. Daar kon ik me aan optrekken. Ik heb onwijs veel geleerd van hem. Hij is, denk ik, de beste sportpresentator die er is. Hij heeft me nooit laten verzuipen."

Was u daar bang voor?
"Niet zozeer, maar ik heb onlangs wat afleveringen teruggekeken van toen we net met De eretribune waren begonnen. Dan zie je hoe hij af en toe dingen voor mij oplost - al zal de kijker daar geen weet van hebben gehad. Soms moet je bijvoorbeeld willekeurige wedstrijdbeelden uit de Duitse Bundesliga becommentariëren zonder dat je ze eerst gezien hebt."

"Ik had dat nog nooit gedaan, maar Jan Joost doet dat op routine. Hij heeft ook altijd vragen paraat, en altijd best verrassend, vanuit zijn eigen nieuwsgierigheid. Dat is lekker, hoor. Bij mij komt het ook weleens voor dat ik even niks te vragen heb."

Heeft u met hem gepraat over uw overstap?
"Nee, dat heb ik zelf besloten. Ik heb daar eigenlijk met niemand over gepraat, omdat ik meteen vrij duidelijk wist dat ik dit wilde doen. Het is een mooi pakket: de Champions League-uitzendingen, maar ook de Oranjedames, Glory en UFC. Jan Joost is wel één van de mensen waarmee ik open kaart heb gespeeld. Hij zei: je moet goed nadenken wanneer je de keuze gaat maken. RTL was ook nog even een optie."

Het is snel gegaan met Hendriks. Het zag er lange tijd helemaal niet naar uit dat ze in de voetbaljournalistiek terecht zou komen. Lange tijd hockeyde ze op het hoogste niveau, maar in 2010 verloor ze tijdens een wedstrijd met Push een stukje vinger - "je hebt het nog niet gevraagd, maar nee, je mag het niet zien" - waardoor ze genoodzaakt was te stoppen. NOS-verslaggever Joep Schreuder maakte daar in 2010 een item over, en zag presentatietalent in Hendriks. Via regionale zender Brabant10 kwam het balletje aan het rollen.

En nu bent u genomineerd voor de Televizier Talent Award.
"Haha, hou op hoor. Ik heb ergens geroepen dat ik hem niet wil winnen. Ik moet daar niet naïef in zijn, maar ik ben geen type die zelf gaat zeggen dat mensen op mij moeten gaan stemmen. Dat heeft niks te maken met trots, maar alles met ongemak. Ik heb zelf gestemd op Nadia Moussaid. Jeetje, als je een vakvrouw als Eva ­Jinek moet opvolgen en je doet het op deze ­manier, is dat razend knap."

U krijgt met Wilfred Genee ook een talkshow bij Veronica, toch?
"Dat gaat volgens mij wel door, ja. We hebben gesprekken over de invulling. Het moet een ­wekelijkse talkshow worden die qua insteek een beetje lijkt op The Friday Move van BNR Nieuwsradio. Wilfred doet dat al een tijdje op de radio, maar dit zou voor televisie zijn. Het moet allemaal nog vorm krijgen, maar het is de bedoeling dat we op zondagavond de voorgaande week beschouwen."

Hoe komt het dat het klikt tussen u en de heren van VI? Uw Fox Sportscollega Toine van Peperstraten heeft dat minder; hij was nogal in zijn wiek geschoten nadat hij vaker door hen op de korrel was genomen. U blikt of bloost niet als Derksen u 'schatje' of 'dat mooie meisje van Fox Sports' noemt.
"Ik ben minder snel beledigd, denk ik. Ik heb het nooit als iets vervelends ervaren als Johan iets over mij zei. VI, nu Veronica Inside, is mijn lievelingsprogramma, ik keek het altijd al en moet er ontzettend om lachen. De toon van het programma staat mij aan: je kunt je heel druk gaan maken, maar het gaat nog steeds maar over voetbal."

CV

Geboren
6 augustus 1980, Breda

Opleiding
CIOS

Loopbaan
1997-2011: speelt hockey in hoofdklasse bij Push, Den Bosch, Rotterdam en Victoria
2009-2010: presentator NAC TV en Brabant 10
2010-2013: presentator Omroep Brabant
2013-heden: presentator Fox Sports, onder meer De Eretribune
2017: presentator quiz Matchwinner Pro bij RTL
2018-heden: presentator Veronica, onder meer Champions League

"Iedereen denkt dat ik Johan heel goed ken, maar ik ken hem alleen van tv. Ik heb hem twee keer een hand geschud voordat we onlangs de eerste Champions League-uitzending maakten voor Veronica. Dus voor mij is dat ook wennen, maar hij is heel relaxt. Het zal voor hem ook wennen zijn, want hij heeft in de rust maar anderhalve minuut om iets te vertellen. Normaal is hij wat langer van stof, haha."

"Ik weet verder ook niet waarom het klikt. In het begin vond ik het best spannend om crosstalks te doen met Wilfred in Voetbal Inside. Ik stond dan tijdens zijn uitzending in de Fox Sportsstudio om over het aanstaande voetbalweekend te vertellen. Het is super moeilijk om, zonder mensen om je heen, terug te praten op wat je in je oortje hoort."

"Zeker als er dan ook nog grappen worden gemaakt en zij de lachers op hun hand hebben in de studio. Op enig moment kreeg ik wel het gevoel dat er iets van wederzijdse waardering zat. Wilfred stuurde me toen regelmatig appjes als ik zelf een uitzending had."

Wat stond er in zo'n appje?
"'Nou even doorpakken', of: 'Dit en dit deed je heel goed, maar let daar op.' Hij is wel begaan."

Heeft u ooit het gevoel gehad dat u een achterstand in te halen had?
"Ja, zeker. Ik begon natuurlijk bij NAC TV, daar was weinig wedstrijdinhoudelijks aan. We gingen paardrijden of parachutespringen met NAC-spelers. Ik ben niet van jongs af aan in het voetbal gegroeid. Je hebt een achterstand omdat je vrouw bent en omdat je hebt gehockeyd."

"De voetballerij is toch redelijk gesloten. Ik heb het al vaker gezegd: ik begrijp dat heel goed. Als bij onze hockeyclub vroeger ineens een voetballer kritische vragen zou komen stellen, zou ik ook raar staan te kijken. Gelukkig heb ik die achterstand recht kunnen trekken."

Hoe?
"Door heel goed voor te bereiden. Ik wil niet voor lul staan, dus ben ik álles gaan lezen en elke dag voetbal gaan kijken. De Fox Sportsredactie maakt altijd A4'tjes met informatie over de clubs waar wij langs gaan. Daar ga ik nooit volledig op af, ik wil alle interviews, reportages, analyses in bladen ook zelf hebben gelezen."

Is het dan niet lastig dat Johan Derksen het soms iets minder nauw neemt met informatie? Hij wil nog wel eens de botte bijl hanteren.
"Dat heeft, denk ik, ook te maken met of je op de velden komt of niet. Daarom ben ik blij dat ik in het weekend nog voor Fox Sports naar wedstrijden ga. Als je niet meer op de velden komt, loop je best veel mis."

Hélène Hendriks: 'Op sociale media wordt nog wel eens gezegd dat ik achter het aanrecht hoor. Ach, het interesseert me echt niet' Beeld Maxime Cardol
Hélène Hendriks: 'Op sociale media wordt nog wel eens gezegd dat ik achter het aanrecht hoor. Ach, het interesseert me echt niet'Beeld Maxime Cardol

"Aan het veld kan je eens een gesprekje aanknopen met de teammanager of hoor je een andere kant van een verhaal. Johan is jarenlang hoofdredacteur van Voetbal International geweest en heeft een schat aan ervaring, maar komt niet meer in stadions. Hij heeft een aantal mensen die hem op de hoogte brengen van wat speelt. Hij belt vast heel wat af..."

Vorig jaar had u een stekelig interview met ­Hakim Ziyech waarin u kritiek leverde op zijn gebrek aan verdedigende arbeid. Daarna wilde hij niet meer met u praten.
"Ach, dat interview met Ziyech. Is al lang weer goed. Het klopte gewoon niet wat hij zei. Hij had het over het totaal aantal meters dat hij liep, maar het ging mij om het verdedigende werk dat hij liet liggen. Hij was aan het schijnverdedigen. Memphis Depay deed dat laatst ook bij Oranje, tegen Frankrijk. Inmiddels maakt Ziyech zijn verdedigende ­meters wel, hè. Dat heeft Ten Hag er goed in ­gekregen."

Derksen wekte toen de suggestie dat Ziyech niet meer met u wilde praten omdat u een vrouw bent. Bent u wel eens geminacht?
"Jazeker, maar dit geval stond daar los van. Een trainer heeft letterlijk eens gezegd: wat weet jij er nou van, je bent een vrouw. Daar heb ik hem op aangesproken. Ik ga geen naam noemen, want ik kom hem nog tegen. Het is ook uitgepraat, hij zal dat niet nog eens doen."

"Mensen denken vaak dat ik een conflict had met Nacer Barazite of Yassin Ayoub, omdat zij mij geen hand wilden geven. Ze doen dat niet vanwege hun geloof, soit. Dat voelt niet als minachting, hoor. Op sociale media wordt nog wel eens gezegd dat ik achter het aanrecht hoor. Ach, dat is niet zo origineel en het interesseert me echt niet."

"Ik vind sowieso dat de discussie over vrouwen in het voetbal wel kan worden gesloten. Je hebt Rivkah op het Veld en Dione de Graaff bij de NOS, Fresia Cousino Arias, Aletha Leidelmeijer en ik bij Fox Sports, Carrie ten Napel, Fardau Wagenaar, Diana Kuip en zo kan ik nog even doorgaan. Ze zijn er heus."

In een interview zei u eerder: ik doe deze baan maar tien jaar.
"Laten we zeggen: hooguit vijftien jaar. Daarna is het tijd voor vers bloed. De voetballerij is een snelle wereld en ik denk gewoon dat ik dan iets anders doe."

Waarom denkt u dat?
"Het is niet dat ik dan oud ben, maar het is dan tijd voor vers bloed. Aan de andere kant doe ik dan mijn collega's tekort. Kees Jansma is ook in de zeventig, en ik zou hem niet willen missen op tv. Toch denk ik dat het voor mij anders is."

Heeft dat er dan mee te maken dat u een vrouw bent?
"Misschien. Voor de duidelijkheid: ik zie dat zelf zo, hè. Ik praat niet voor andere vrouwen. Als ik Dione de Graaff zie, kan zij voor mijn gevoel nog eeuwen Studio Sport presenteren. Voor Linda de Mol geldt hetzelfde. Zelf voel ik me daar minder prettig bij. Ik hoef niet de vrouwelijke Tom Egbers te worden. Over 15 jaar ben ik 53, dan wil ik wat anders doen. Misschien ga ik wel bij de Fifa werken. Of is dat te ambitieus?"

Meer over