Danseres Igone de Jongh tijdens het slotapplaus van het ballet Romeo en Julia van Het Nationale Ballet, oktober 2019.

Igone de Jongh krijgt Prijs van Verdienste van Danserfonds ‘79

Danseres Igone de Jongh tijdens het slotapplaus van het ballet Romeo en Julia van Het Nationale Ballet, oktober 2019.Beeld ANP

Sterballerina Igone de Jongh, die vorige maand haar laatste voorstelling bij Het Nationale Ballet danste, wordt beloond met de Prijs van Verdienste, van het Danserfonds ‘79.

ANP

Ook Fred Berlips, een van de weinige mannelijke Nederlandse eerste solisten in de geschiedenis van Het Nationale Ballet, krijgt de prijs. Na zijn afscheid van het danspodium ontwikkelde Berlips zich tot een van de beste en meest geliefde docenten van de Nationale Balletacademie.

Roel Voorintholt, artistiek directeur van het in Arnhem gevestigde dansgezelschap Introdans, krijgt de Speciale Prijs van het fonds. ‘Deze voormalig danser van Introdans ontwikkelde zich in de afgelopen decennia tot een artistiek directeur voor wie ‘dat kan niet’ niet bestaat,’ aldus de jury over de laureaat.

‘Voorintholt begon als artistiek leider van het jeugdensemble van Introdans, wist gerenommeerde choreografen ervan te overtuigen dat hun werk zeer geschikt was voor ‘zijn’ gezelschap, bracht Introdans ver buiten de grenzen, werd artistiek directeur van alle geledingen van Introdans (...) en mede door zijn toedoen is Introdans nu een van de meest vooraanstaande dansgezelschappen in ons land,’ oordeelt het college verder.

De Aanmoedigingsprijs 2019 van het Dansersfonds ‘79 gaat naar een recent afgestudeerde leerling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: Elias Boersma. Tijdens zijn opleiding viel hij al op in balletten van Hans van Manen, Jiří Kylián en Nils Christe. De prijzen bestaan allemaal uit een geldbedrag en een aandenken. Het Dansersfonds ‘79, dat stoppende en jonge dansers steunt, houdt donderdag in Amsterdam zijn jaarlijkse Balletgala.

Meer over