PlusFilm

IFFR biedt 50 films aan voor 50ste verjaardag

Ter ere van zijn vijftigste verjaardag biedt het International Film Festival Rotterdam (IFFR) via het eigen streamingsplatform IFFR Unleashed van februari tot in juni gefaseerd vijftig films aan – van elke editie één. Met vanaf deze week de jaren tachtig.

Elise Van Dam
The color of Pomegranate, een van de vijftig films die te zien zijn ter ere van zijn vijftigste verjaardag Van het IFFR. Beeld
The color of Pomegranate, een van de vijftig films die te zien zijn ter ere van zijn vijftigste verjaardag Van het IFFR.

Wie dan meteen denkt aan schoudervullingen, kan het hart ophalen bij het fameuze grote pak van Talking Headszanger David Byrne in de ­ultieme concertfilm Stop Making Sense. Het wemelt sowieso van de ­artiesten en kunstenaars in deze ­selectie. De Portugese schrijver ­Wenceslau de Moraes in A ilha dos amores van Paulo Rocha, de 18de-eeuwse dichter Sajat Nova in Sergej Parajanovs visueel verbluffende The Color of Pomegranates en
Johann ­Sebastian Bach in Chronik der Anna Magdalena Bach.

De film van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet bestaat uit live opgenomen uitvoeringen van werk van Bach afgewisseld met voorgelezen dagboekfragmenten van diens tweede vrouw Anna Magdalena. Het is een verrassende vorm die een interessante dialectiek oplevert tussen de hemelse muziek en het aardse ­perspectief van Anna Magdalena.

Met deze selectie benadrukt het IFFR sowieso zijn avontuurlijke aard. Het zijn films die conventies tarten en kraken. Zoals het Chinese Yellow Earth, waarmee Chen Kaige dwars door het grauwe sociaal realisme brak. De slaperige koortsdroom Sleepwalk van de onvolprezen Sara Driver. Het surrealistische Merry-Go-Round van Jacques Rivette, een film als een reeks verraderlijke valluiken. Of Chris Markers caleidoscopische meesterstuk Sans soleil.

Lichter verteerbaar is het guitige Tampopo van Jûzô Itami, een film die boven alles de erotiek van lekker eten viert. Eten speelt ook een hoofdrol in het wonderschone Uski roti, de ­debuutfilm van Mani Kaul. Pure poëzie is deze film, waarin een kronkel in de alledaagse sleur het leven van een vrouw in een Indiaas dorpje uit balans tikt.

Het zijn dit soort pareltjes waarvoor je het IFFR bezoekt. Of in dit geval de IFFR-archieven induikt.

IFFR 50/50: 1980-1989

Te zien op IFFR Unleashed

Meer over