PlusAlbumrecensie

Ideale interpreten van Griegs muzikale taal

Erik Voermans
null Beeld

Klassiek

Lise Davidsen, Leif Ove Andsnes
Edvard Grieg
(Decca)

Mezzosopraan Lise Davidsen heeft zich in betrekkelijk korte tijd ontwikkeld tot een van de aansprekendste zangeressen van deze tijd. Als je grote kwaliteiten hebt, kan het snel gaan. Een jaar terug kreeg ze prachtrecensies voor haar hartverscheurende titelrol in Janáceks Jenufa in de NTR ZaterdagMatinee, maar optredens in Nederland zijn uitzonderlijk. Wie haar nu wil horen, moet naar Wenen (Ellen Orford in Peter Grimes), de New York Met (Ariadne en Chrysothemis) of naar Boston voor de Vier letzte Lieder met Andris Nelsons. Ook om pianist Leif Ove Andsnes te horen, moeten we meestal naar het buitenland (al speelt hij volgende maand tweemaal in Nederland).

De Noorse sterren hebben samen een album gemaakt met liederen van de bekendste componist van Noorwegen, dat begint met ‘de mooiste liederencyclus van Scandinavië’, aldus de toelichter, wat nogal een uitspraak lijkt. Totdat je daadwerkelijk Haugtussa opus 67 beluistert en alleen maar begripvol kunt knikken, zeker als Davidsen de soliste is.

Haugtussa, wat zoveel betekent als geest van een meisje dat in de bergen leeft, bestaat uit acht liederen op teksten van Arne Garborg. Het houdt het midden tussen mystiek en mijmeringen over de natuur en de liefde. Griegs muzikale taal is verraderlijk eenvoudig, wat hier betekent dat alle noten op de juiste plaats staan. Davidsen en Andsnes tonen zich vrijwel ideale interpreten, ook in de overige liederen op het album.

Meer over