PlusFilmrecensie

I Care a Lot: Marla is harteloos, maar ze mist karakter

Roosje van der Kamp
null Beeld Seacia Pavao / Netflix
Beeld Seacia Pavao / Netflix

“Is het pijnlijker omdat ik een vrouw ben?” vraagt Marla (Rosamund Pike) ergens aan het begin van crime-drama I Care a Lot. Ze praat tegen de zoon van een bejaarde vrouw die ze met succes heeft gemanipuleerd, geïsoleerd en bestolen. We zijn inderdaad gewend mannen vreselijke dingen op het scherm te zien doen. Maar het feit dat ze een vrouw is, maakt voogdijzwendelaar Marla zeker niet bewonderenswaardiger.

De stijlvolle donkere komedie had een langzamere benadering kunnen gebruiken. Het uitgangspunt – een oplichter denkt dat ze een ‘kers’ heeft gevonden, een rijke en eenzame oudere die makkelijk te manipuleren is, maar realiseert zich niet welke gevaarlijke geheimen deze dame (Dianne Wiest) koestert – heeft een zekere rijkdom, maar wordt nooit ­helemaal uitgediept. I Care a Lot kan deels gezien worden als een satirische kritiek op de moreel lege ‘girl boss’-beweging, maar de film van J. Blakeson (The Disappearance of Alice Creed) is vooral in de war over wat het wil zijn en wat het moet doen om dit te bereiken.

Blakeson introduceert een troefkaart te snel, waardoor de film al snel gedwongen wordt de boel te laten ­escaleren. Als gevolg omvat I Care a Lot erg veel – het kostte oppervlakkig vergelijkbare werken zoals Better Call Saul meerdere seizoenen om zoiets op te bouwen – en lijkt het daarbij te vergeten dat er enige karakterstudie nodig is om de kijker iets te laten geven om de machtsstrijd die tussen Marla en een derde partij uitbreekt.

Vooral het begin is moeilijk te verteren vanwege de onmiddellijke introductie in de harteloosheid van de hoofdpersoon. De film wordt aangenamer wanneer duidelijk wordt dat Marla haar slachtoffer verkeerd heeft ingeschat. Marla is ongetwijfeld een moreel corrupt persoon en het is daarom best fijn te zien hoe haar succes door een verkeerde keuze wordt ontrafeld. Maar de kritiek waarop de film boogt – een soort halfbakken analyse van kapitalisme gemengd met een oppervlakkig begrip van de nietzscheaanse slaafmoraliteit – is net zo onverdiend als het geld dat Marla van haar klanten steelt.

I Care a Lot

Regie J. Blakeson
Met Rosamund Pike, Eiza González, Peter Dinklage, Dianne Wiest
Te zien in Arena, City, FC Hyena, Pathé Noord, Tuschinski

Meer over