Humanz House Party zaait verwarring in het Vondelpark

In het Vondelpark is vrijdag de Humanz House Party van start gegaan. 'De grootste luisterparty ter wereld'.

David van Unen
Amber (16) en Alejandra (20) zijn de eersten die het album kwamen luisteren vrijdag. Beeld David van Unen
Amber (16) en Alejandra (20) zijn de eersten die het album kwamen luisteren vrijdag.Beeld David van Unen

Tot en met zondag kan, net als op 499 andere plekken in de wereld, geluisterd worden naar Humanz. Dat is het nieuwe album van Gorillaz, de tekenfilmfiguurtjesband van Damon Albarn, die ook bekend is van Blur.

Zoals eigenlijk altijd met het collectief gaat dat nogal vaag. Let dus goed op: via de gangbare verkoopkanalen is er een app voor de smartphone te downloaden. De band verspreidde vrijdagmiddag via Facebook 500 coördinaten. Een van die combinaties lengte- en breedtegraden leidt naar de grote vijver in het Vondelpark.

Pokemon Go
Met de telefoon in de hand kan daar het feest beginnen. Door middel van een toegevoegde realiteit, bekend van Pokemon Go, zweven icoontjes in de lucht waar op te klikken is.

Denk aan een Boeddhabeeld, een gewei of een televisie. Ieder icoontje betekent een nieuwe kamer waar ook weer driftig op geklikt kan worden en waar filmpjes, geluidsfragmenten en playlists samengesteld door de mysterieuze band, te zien en horen zijn.

Gepuzzel
Volop vertier, maar ook totaal verwarrend. Bovendien is het na een uurtje dralen door park en app nog bijzonder rustig. Bij het Groot Melkhuis, een virtuele wichelroede leidt er vanaf de vijver naartoe, is na wat gepuzzel Humanz dan echt te horen. Amber (16) en Alejandra (20) zitten al even kletsend te luisteren. Het is dus zoeken naar de plaat en naar fans.

De scholieren uit Amsterdam zijn de eersten. Amber en Alejandra vinden 'm 'echt tof'. Het voortdurende gedoe rond Gorillaz eigenlijk ook wel. "Ik vind het leuk dat ze je er voor laten werken. Ik heb al zeven jaar gewacht op deze plaat, dit kan er ook nog wel bij."

Denk aan een Boeddhabeeld, een gewei of een televisie. Ieder icoontje betekent een nieuw geluidsfragment of nummer van het nieuwe album. Beeld David van Unen
Denk aan een Boeddhabeeld, een gewei of een televisie. Ieder icoontje betekent een nieuw geluidsfragment of nummer van het nieuwe album.Beeld David van Unen
Meer over