Hoofdredacteuren: persvrijheid aangetast bij informatieavonden vluchtelingen

Nederlandse media hekelen de aantasting van de persvrijheid bij de informatieavonden over de opvang van vluchtelingen. Dat schrijft het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in een brandbrief.

'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan,' schrijft hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff namens het genootschap. Beeld ANP
'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan,' schrijft hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff namens het genootschap.Beeld ANP

De indruk bestaat dat gemeenten het doen en laten van de pers tot op detailniveau zoveel mogelijk zelf willen bepalen en reguleren. De brandbrief is in het bijzonder gericht aan de burgemeester van de gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt.

De keuze aan de journalistiek
In de Brabantse stad liep een demonstratie tegen de komst van asielzoekers vorige week uit op rellen. Tijdens een informatieavond op 19 januari werd volgens het genootschap slechts een enkele regionale journalist toegelaten, zonder camera's. 'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan, hoe dat wordt gedaan en welke middelen worden ingezet', schrijft hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff in de brief namens het genootschap.

Ook in Geldermalsen, Kaatsheuvel en Utrecht werden beperkingen opgelegd, staat in de brief. De VVD in de Tweede Kamer roept minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op snel met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) te gaan praten om te voorkomen dat journalisten opnieuw worden geweerd. De VVD wijst op het belang dat de bevolking goed geïnformeerd wordt. De liberalen vinden het weigeren van journalisten bij openbare bijeenkomsten een vorm van preventieve censuur. Dat is verboden volgens de Grondwet, stellen ze in vragen aan Plasterk.

Meer over