Honderden artiesten en bedrijven slaken noodkreet: ‘Red de muziekindustrie’

Ruim 2300 artiesten en organisaties uit de muziekwereld roepen de overheid woensdag op hun industrie niet uit het oog te verliezen. Talloze bedrijven en creatievelingen kunnen het hoofd nauwelijks boven water houden nu concerten en festivals vanwege de coronacrisis zijn afgelast en er voorlopig geen zicht is op verbetering.

Leon van Wijk
Ook Famke Louise heeft de petitie ondertekend. Beeld ANP Kippa
Ook Famke Louise heeft de petitie ondertekend.Beeld ANP Kippa

‘De livemuziekindustrie is een van de laatste branches die dit jaar weer op gang mag komen,’ leest het zogenoemde Liefde voor muziek-pamflet dat woensdagochtend werd gepubliceerd. ‘Veel artiesten, gezonde bedrijven en zzp’ers hebben daardoor geen omzet of inkomen meer. Tienduizenden banen en enorm veel knowhow dreigen verloren te gaan.’

Nu het in de muziekwereld stil is, moeten liefhebbers van muziek en concerten zich extra hard laten horen, is de boodschap. Vooral voor de minder zichtbare kant van de industrie, waaronder podiumbouwers, technici en boekingskantoren. Dat kan bijvoorbeeld door de bijbehorende petitie te ondertekenen.

De actie wordt door alle grote poppodia en de grote festivals ondersteund, net als door artiesten als Famke Louise, Rob de Nijs, Bizzey, Caro Emerald, Chef’Special, Danny Vera, Floor Jansen, Kensington en Typhoon. De handtekeningen worden volgende maand overhandigd aan minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven.

De campagne is een initiatief van United Independent Music Agencies (UIMA), een organisatie die in maart door zeven muziekorganisaties werd opgericht om aandacht te vragen voor het belang van muziek in de maatschappij.

Het logo van de actie Beeld UIMA
Het logo van de actieBeeld UIMA
Meer over