Hollywoodverfilming Het Diner stelt critici én schrijver teleur

De Amerikaanse verfilming van de wereldwijde bestseller Het Diner heeft tot nu toe nauwelijks goede kritieken ontvangen. Zelfs schrijver Herman Koch is erg teleurgesteld.

Hannah Stöve
Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall en Oren Moverman tijdens de première van The Dinner in Berlijn. Beeld anp
Laura Linney, Steve Coogan, Rebecca Hall en Oren Moverman tijdens de première van The Dinner in Berlijn.Beeld anp

The Dinner is de derde verfilming van Kochs roman; in 2013 kwam de Nederlandse verfilming met Daan Schuurmans en Kim van Kooten uit, een jaar later het Italiaanse I Nostri Ragazzi.

Vrijdagavond ging de Amerikaanse versie genaamd The Dinner in première, tijdens het filmfestival in Berlijn.

Zes internationale journalisten die bij de Duitse filmcompetitie aanwezig waren gaven de film gemiddeld 1,3 van de vier sterren. Of de jury vindt dat de film een Gouden of Zilveren Beer verdient, moet nog blijken tijdens de prijsuitreiking op 18 februari. Paul Verhoeven is dit jaar voorzitter.

Soggy melodrama
De eerste buitenlandse recensies zijn ook niet mals. The Guardian noemde de film een 'soggy melodrama' en gaf één ster. De acteurs en regisseur hebben allemaal veel talent, maar wisten samen toch iets verschrikkelijks te maken, schrijft de Britse krant.

De Frankfurter Allgemeine noemt de vertelstructuur, die opgehangen is aan een zevengangendiner, in het boek 'precies goed' maar in de film 'fataal'.

Drie keer niet blij
In Nederland zijn de recensenten dan weer iets milder. NRC noemt dit de beste verfilming van de drie: 'The Dinner is een zeer verbale film met sterk acteerwerk, met name van Steve Coogan.' De Volkskrant is niet gecharmeerd van de flashbackstructuur van de film, maar noemt het dapper 'om met een Nederlandse roman tot de Amerikaanse ziel door te dringen'.

Herman Koch is zelf ook teleurgesteld in The Dinner, zegt journalist René Mioch op Facebook. De schrijver zou voor de derde keer niet blij zijn met de filmversie van zijn boek.

Volgens NRC vond Koch de film zo slecht dat hij direct na de vertoning naar zijn hotel vertrok en drie dagen eerder op de trein terug naar Nederland is gestapt. 'Zo'n afterparty was heel ongemakkelijk geworden. Wat had ik moeten doen, iedereen de hand schudden en zeggen dat ik de film waardeloos vond?," zei Koch. Het probleem ligt volgens hem niet bij het acteerwerk, maar bij een slecht script.

Richard Gere
In 2013 werd aangekondigd dat Cate Blanchett haar regiedebuut zou maken met The Dinner. Herman Koch raadde haar nog met klem aan ook een van de hoofdrollen te vertolken, maar van dat alles zag ze vorig jaar af.

De Israëlische regisseur Oren Moverman, die al als scriptschrijver bij de film betrokken was, nam de regie van Blanchett over.

Richard Gere speelt politicus Stan Lohman, de Britse komiek Steve Coogan zijn broer Paul. Tijdens een etentje met hun vrouwen (gespeeld door Laura Linney en Rebbeca Hall), bespreken ze wat ze aanmoeten met de gruweldaad die hun zoons in een opwelling hebben gepleegd.

Lees ook: Herman Koch: 'Bestseller is een scheldwoord' [+]

Meer over