Holleeder en Cruijff genomineerd voor NS Publieksprijs

Tijdens de uitzending De Wereld Draait Door zijn woensdagavond de stembussen voor de NS Publieksprijs geopend, de grootste boekenprijs van Nederland. Onder de genomineerden een aantal Amsterdams georiënteerde boeken.

Het Parool
De omslagen van de zes genomineerde boeken Beeld Stichting Cpnb
De omslagen van de zes genomineerde boekenBeeld Stichting Cpnb

Zo maakt Geert Mak kans op z'n derde NS Publieksprijs met De Levens van Jan Six; de kroniek over de Amsterdamse familie Six, van wie alle oudste zonen vier eeuwen lang Jan heetten. Mak won de prijs in 2000 al eens met De Eeuw van Mijn vader en kreeg hem vijf jaar later opnieuw voor In Europa.

Productierechten
Ook genomineerd is Judas van Astrid Holleeder. De zus van berucht crimineel Willem Holleeder publiceerde het in het diepste geheim geschreven boek over haar broer in november vorig jaar. Het werd het bestverkochte boek van 2016. De productierechten zijn verkocht aan de Amerikaanse maatschappijen Atlas Entertainment en Amblin Television en een televisieserie is in de maak.

Verder maakt het door journalist Jaap de Groot opgetekende levensverhaal van Johan Cruijff kans op de prijs. Cruijff overleed in maart vorig jaar aan de gevolgen van longkanker. Voor zijn dood schreef hij in samenwerking met De Groot z'n autobiografie Johan Cruijff, Mijn Verhaal. Die is in verschillende talen uitgegeven.

Vijfde keer genomineerd
Ook genomineerd zijn Huidpijn van Saskia Noort, de biografie van wielrenner Thomas Dekker door Thijs Zonneveld en De wereld volgens Gijp, geschreven door journalist Michel van Egmond. Die laatste kan z'n derde NS Publieksprijs winnen nadat hij eerder succes had met biografieën van René van der Gijp en Wim Kieft. Noort is voor de vijfde keer genomineerd, maar won tot dusver nog niet.

Op 22 november wordt, opnieuw in de uitzending van De Wereld Draait Door, bekendgemaakt wie er met de prijs aan de haal gaat. Vorig jaar was dat Hendrik Groen, met z'n Pogingen iets van het leven te maken. De winnaar krijgt een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7500 euro en mag een jaar lang gratis met de trein reizen.

Meer over