Hogere strafeis voor geweld tegen journalisten

Justitie gaat hogere straffen eisen tegen mensen die geweld tegen journalisten plegen of journalisten bedreigen. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat daarover een richtlijn opstellen.

Roelf-Jan Duin
Een auto reed vorige maand het gebouw van de Telegraaf binnen. Beeld anp
Een auto reed vorige maand het gebouw van de Telegraaf binnen.Beeld anp

Net als bij geweld tegen ambtenaren met een publieke taak gaat ook bij geweld tegen journalisten de strafeis omhoog. Het OM gaat dat vastleggen in een richtlijn. Daarnaast wordt waar mogelijk lik-op-stukbeleid toegepast, zodat daders zo snel mogelijk bestraft worden.

Het OM, de politie, het Genootschap van Hoofdredacteuren en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hebben afspraken gemaakt die ervoor moeten zorgen dat journalisten hun werk in veiligheid kunnen doen. Vanmiddag zetten de betrokken organisaties en minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus (CDA) hun handtekening onder het akkoord.

De noodzaak voor de maatregelen werd de afgelopen weken duidelijk door de aanslagen op de redacties van Panorama en De Telegraaf. Ook de beveiligingsmaatregelen die nodig waren voor meerdere misdaadjournalisten, onderstrepen de urgentie.

App
Vorig jaar bleek uit onderzoek van Alex Brenninkmeijer al dat de ernst van de bedreigingen tegen journalisten de laatste jaren is toegenomen.

Journalisten worden in de toekomst beter voorgelicht en begeleid als zij te maken krijgen met intimidaties of geweld. Dit geldt niet alleen voor journalisten in vaste dienst, maar ook voor freelancers. Ook komt er een app 'GTM' (geweld tegen media) waarmee journalisten snel kunnen zien hoe ze moeten omgaan met geweld en hoe ze aangifte kunnen doen.

Thomas Bruning van de NVJ is blij met de afspraken. "Politie en justitie zullen nu meer prioriteit geven aan dit soort zaken. Dat is goed voor de journalistiek."

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over