Recensie

Hoe Noah ging boksen om te overleven met soep

Een dichtbundel van Anton Korteweg, het verhaal van een plantkundige in communistisch Rusland, de brute geschiedenis van de familie Pizarro in Colombia; ook deze week valt er genoeg te lezen.

Marjolijn De Cocq
null Beeld

Enfin

“Voor een dichter ben ik behoorlijk normaal,” liet Anton Korteweg (1944) zich eens ontvallen in een interview. Hij debuteerde in 1971 en publiceerde veertien bundels en meerdere bloemlezingen. In 1986 ontving hij voor zijn werk de A. Roland Holstpenning. Nu is er de bundel Enfin (Meulenhoff) met vijftig gedichten. ‘Ik heb mezelf goeddeels achter de rug.’

null Beeld

De plantenjager uit Leningrad

Een Russische plantkundige raakt in Centraal-Azië gefascineerd door wilde tarwe. Op vijf continenten jaagt hij op planten om de grootste collectie zaden ter wereld op te bouwen, en de arme Russische boeren te helpen. Maar de communisten zijn in Rusland aan de macht gekomen in De plantenjager uit Leningrad, de eerste historische roman van wetenschapper Louise O. Fresco (Prometheus)

null Beeld

De Pizarro’s

Journalist Robert-Jan Friele was correspondent Latijns-Amerika voor de Geassocieerde Persdiensten (GPD). In zijn eerste boek De Pizarro’s (Meulenhoff) schetst hij de geschiedenis van Colombia aan de hand van de familie Pizarro, vanaf de jaren veertig als vader Pizarro trouwt met de chique Margot. Via de jaren zestig gaat het naar Koude oorlog, revolutie, guerrilla en een spiraal van geweld, cocaïne en moord.

null Beeld

De oogst

Het Zweedse thrillerduo Hjort Rosenfeld heeft psycholoog Sebastian Bergman uit zijn De Bergmankronieken weer van stal gehaald. In De oogst (vertaald door Corry van Bree, Cargo) werkt hij nog maar parttime en hoopt hij meer tijd met zijn kleinkinderen rond te brengen. Maar, nee dus, er worden drie moorden gepleegd in Karlshamm en zijn hulp wordt ingeroepen.

null Beeld

De Hooier

Timo woont in Angelren in het oosten van het land, staat op het punt van slagen voor zijn vwo-diploma en overdenkt zijn jeugd en toekomst en zijn getroebleerde familie in De hooier van Ricus van de Coevering, een kleine roman over de universele vlucht van de lijdende mens. Tegelijk is er een heruitgave bij Atlas Contact van Van de Coeverings Sneeuweieren uit 2007, bekroond met de Academia Literatuurprijs voor beste debuut.

null Beeld

Noah

Noah Klieger was dertien jaar toen hij zich aansloot bij een Joodse ondergrondse organisatie die Joodse kinderen vanuit België naar Zwitserland smokkelde. Hij belandde in Auschwitz en meldde zich, hoewel hij nooit had gebokst, voor het boksteam; door de extra portie soep voor de boksers haalde hij de bevrijding van het vernietigingskamp. De Duitse bestsellerauteur Taksis Würger legt zijn verhaal vast in Noah (vertaald door Goverdien Hauth-Grubben, Signatuur).

Meer over