Historische musea gekraakt

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Volgens het Historisch Nieuwsblad zijn de directeuren van het Zuiderzeemuseum en het Zeeuws museum doorgeschoten in de modernisering van de musea. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Volgens het Historisch Nieuwsblad zijn de directeuren van het Zuiderzeemuseum en het Zeeuws museum doorgeschoten in de modernisering van de musea. Foto ANP/Lex van Lieshout

AMSTERDAM - De directeuren van het toekomstig Nationaal Historisch Museum in Arnhem, Erik Schilp en Valentijn Bijvanck, houden meer van 'postmoderne onzin' dan van geschiedenis. Dat stelt het Historisch Nieuwsblad na een test in het Zuiderzeemuseum en het Zeeuws Museum, waar de twee nu de baas zijn.

Het Historisch Nieuwsblad onderwierp het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, waar Schilp nu de scepter zwaait, en Bijvancks Zeeuws Museum in Middelburg aan een analyse en concludeert: ze zien er hip uit, maar vertellen niets over geschiedenis. Rapportcijfers: een 4 en een 4,5.

De test werd ontwikkeld om historische musea te keuren op hun publieksvriendelijkheid, presentatie en vooral het historische verhaal dat ze vertellen. Volgens het Nieuwsblad zijn Bijvanck en Schilp doorgeschoten in hun modernisering van de musea.

Indachtig het motto 'een museum dat de geschiedenis laat zien, is een dood museum' (Schilp) werden historische collecties de deur uitgedaan en vervangen door moderne kunst en design. Heldere uitleg ontbreekt. Bezoekers moeten zelf maar verbanden leggen tussen de getoonde voorwerpen en het verleden. 'Postmoderne onzin waar de bezoeker niets wijzer van wordt' en 'effectbejag zonder inhoud', aldus het blad.

Volgens het vaktijdschrift voor historici hebben toekomstige bezoekers van het Nationaal Historisch Museum recht op een goed verhaal over de geschiedenis van Nederland. 'Het ziet er niet naar uit dat de twee directeuren die nu zijn aangesteld dat verhaal willen vertellen.' (HET PAROOL)

Meer over