Willem Ardui (links) en Jean Atohoun. ‘Ons leven heeft nu geen structuur, dat is het lastigst.’

PlusInterview

Hiphopduo blackwave. verovert Vlaanderen: ‘Het is crazy’

Willem Ardui (links) en Jean Atohoun. ‘Ons leven heeft nu geen structuur, dat is het lastigst.’

Het Antwerpse hiphopduo blackwave. veroverde in slechts drie jaar Vlaanderen. Na een Pukkelpopoptreden voor 30.000 man, twee MIA Awardsnominaties én het succes van debuutalbum Are We Still Dreaming? moet het nog groter.

Rajko Disseldorp

De allereerste keer dat producer en zanger Willem Ardui (22) en rapper Jean Atohoun (25) elkaar ontmoetten, was in het ziekenhuis. Manager Bert De Swert (25), die in het ziekenhuis lag voor een blindedarmoperatie, had beide jongens daar uitgenodigd. Even voor de duidelijkheid: Ardui en Atohoun hadden elkaar nog nooit in het echt ontmoet.

Daarvoor stuurden ze elkaar eigen muziek heen en weer via sociale media en besloten vervolgens een duo te vormen. De Swert, die op dezelfde middelbare school als Ardui zat en daar bekendstond als ‘de muziekgast’, bood via Facebook aan om de manager te worden. Tijdens de eerste meeting bedachten ze de naam en werden er al serieuze plannen gemaakt. Toen Ardui en Atohoun het ziekenhuis uitliepen, was rapduo blackwave. geboren.

Nu heeft blackwave. – met kleine letter en een punt aan het einde – met Engelstalige, volwassen muziek heel Vlaanderen veroverd. De twee jongens speelden voor meer dan 30.000 man op Pukkelpop, verkochten twee keer de Ancienne Belgique in Brussel uit en werden twee keer genomineerd bij de MIA Awards (een belangrijke Vlaamse muziekprijs). Bij die uitreiking kwamen de jongens op in een rijdende auto, gehuld in gouden glitterjasjes. Ardui, lachend: “Nu we daarop terugkijken, schamen we ons daar wel een beetje voor.”

Bijna vanzelfsprekend

Diezelfde De Swert speelde ook een belangrijke rol in de totstandkoming van een platendeal met Sony Music, een van de grootste, internationale labels. De manager had aan een bar in een poppodium de A&R-manager van Sony ontmoet en direct muziek van blackwave. laten horen. Die was onder de indruk en dus kregen de twee muzikanten snel een contract aangeboden, zonder dat er überhaupt een nummer van hen was verschenen.

Na die eerste ontmoeting ontstond er al snel een vriendschap. En volgens blackwave. was dat bijna vanzelfsprekend, omdat de muzikale connectie er allereerst was. Na de debuut-ep Mic Check (2017) verscheen onlangs het debuutalbum Are we still dreaming? (2019). Het vijftien nummers tellende album is een volwassen hip-hopplaat, die in Vlaanderen lovend werd ontvangen. Volwassen vanwege de persoonlijke teksten (‘How I got lost in the middle of things?’) én vanwege het brede, muzikale spectrum: hiphop, jazz, funk en soul.

Het is blackwave. gelukt om in slechts drie jaar tot de belangrijkste, Vlaamse hiphop te behoren. Hoe ze hun leven nu beschrijven? Atohoun: “Het is crazy, een stroom waarop ik mezelf rustig mee probeer te laten gaan.” Die stroom kent ook nadelen. Ardui: “Ons leven heeft nu geen structuur, dat is het lastigst.” Interviews, fotoshoots, lastminuteoptredens. Zijzelf zijn naar eigen zeggen niet veranderd, maar alles om hen heen wel. Atohoun: “De volgende dag na Pukkelpop zat ik weer op de bank te gamen, zoals ik altijd deed.”

Amerikaanse voorbeelden

Hoewel Ardui solo een aantal Nederlandstalige nummers uitbracht, is het werk van blackwave. volledig Engelstalig. Ze hebben nu al een aantal keren in Engeland gespeeld en daar complimenteerden mensen hen na afloop over de teksten. Ardui: “In Nederland en Vlaanderen gebeurt dat nooit.”

Ze hopen dat de teksten nog persoonlijker worden en meer zullen worden gewaardeerd. Atohoun: “We hebben allebei Amerikaanse voorbeelden, misschien voelt het daarom logisch om in een taal te schrijven die niet van ons is.”

Als het aan Atohoun en Ardui ligt, wordt blackwave. alleen maar groter. Deze ambitie is ook te zien aan de keuzes die ze maken. Zo spelen ze vanaf het eerste optreden al met een liveband. Atohoun: “Het liefst willen we meer blazers, een dj en achtergrondzangeressen erbij.” Ardui: “Maar er is een financiële grens.”

Daar moeten ze het dan toch nog even met de manager over hebben. Atohoun lacht: “Die zegt ons natuurlijk dat dat nog niet kan.”

blackwave. speelt in maart en april in Rotterdam, Nijmegen en Groningen. Are We Still Dreaming? is te beluisteren via Spotify en iTunes.

Meer over