PlusPS

Hier leer je hoe je de nieuwe Enzo Knol wordt

Vloggers zijn de nieuwe popsterren en daarom wil vooral de jeugd weten: hoe word je de nieuwe Enzo Knol? Dat leer je op de Vlog Academy van de Hema. We waren op de open dag.

Josien Wolthuizen
De bekende vloggers van de Vlog Academy van Hema worden op de open dag gepresenteerd. En vastgelegd door de vloggers in spe Beeld Charlotte Odijk
De bekende vloggers van de Vlog Academy van Hema worden op de open dag gepresenteerd. En vastgelegd door de vloggers in speBeeld Charlotte Odijk

Ik vlog. Jij vlogt. Wij vloggen.

Zelfs wie geen puberkinderen heeft, kan er niet meer omheen. Vloggen is een werkwoord geworden en razendpopulair. Waar middelbare scholieren tot een paar jaar geleden nog een Miley Cirus of Justin Bieber wilden zijn, zijn nu Enzo Knol en Beautynezz dé idolen.

Maar waar het vroeger bleef bij playbacken of dansjes doen op de muziek van je idolen, kan nu iedereen met een smartphone vlogger worden. Verzin iets leuks om in de camera te zeggen, plaats het online en je bent vlogger.

Is het echt zo makkelijk? Ja. Een vlog is namelijk niet meer dan een videodagboek. Regels zijn er niet: alles kan, alles mag.

Maar om de nieuwe Enzo Knol (1,5 miljoen volgers), Beautynezz (ruim 500.000 volgers) of Mertabi (meer dan 367.000 volgers) te worden, moet je wel van betere huize komen. Om pubers daarin wegwijs te maken, opent Hema daarom de Vlog Academy.

Via deze Vlog Academy - een school op YouTube - kunnen kinderen elke week gratis een les volgen van bekende vloggers als Boncolor, Gerenzo en Mertabi.

De lessen worden opgenomen in Hemafilialen in het hele land en zijn live op YouTube te volgen. Je kunt leren hoe je een script moet schrijven, hoe je je stijl bepaalt, hoe je de beste make-upvideo's maakt en hoe je als een pro kunt snapchatten.

"Het is een soort zomerschool met heel leuke docenten," zegt Miranda Schreuder, directeur van de Vlog Academy, tijdens de open dag in het Hemahoofdkantoor op het NDSM-terrein.

Een deel van de ongeveer tachtig enthou­siaste vloggers in spe krijgt maar weinig mee van het welkomstwoord. Met geconcentreerde blik worden telefoons en kleine handcamera's in de lucht gehouden. Een echte vlogger moet natuurlijk alles vastleggen.

Gerenzo, 16.629 volgers. Gerenzo (20) bespreekt in zijn vlogs luchtige en serieuze zaken. Geeft les over hoe je een vlogkanaal ontwerpt Beeld Hema
Gerenzo, 16.629 volgers. Gerenzo (20) bespreekt in zijn vlogs luchtige en serieuze zaken. Geeft les over hoe je een vlogkanaal ontwerptBeeld Hema

Net zoals op een school krijgen leerlingen van de Vlog Academy wekelijks huiswerk, horen ze. Wie de ­opdrachten aan het eind van het 'semester' het beste heeft uitgevoerd, wint kaartjes voor een concert van Martin Garrix of een contract bij Onlane, dat online influencers helpt bij het creëren van een eigen merk.

Lippenbalsem maken
De bezoekers van de Open Dag zijn beginnende pubers. Indigo (11) is er met moeder Marieke Piontek (35). Alles wordt met een kleine handcamera vastgelegd voor hun vlogkanaal Sassyness4u (125 volgers).

Indigo droomt van een bestaan als wereldberoemde vlogger, mama vindt het 'gewoon leuk' om te doen. Indigo: "Ik vlog over tekenen en mama over make-up. Soms testen we ook speelgoed en daar maken we dan een video van."

Soms krijgen moeder en dochter ook gratis spullen om uit te testen in de vlogs. Echt makkelijk gaat dat nog niet.

Piontek: "We moeten daar echt hard aan trekken. Je moet bedrijven benaderen of ze spullen willen opsturen. Als je weinig volgers hebt, is dat niet altijd makkelijk."

Boncolor, 21.723 volgers. Bonnie (25) vlogt over rommelmarkten, vegetarisch eten, reizen en seksualiteit. Geeft workshop vloggen Beeld Hema
Boncolor, 21.723 volgers. Bonnie (25) vlogt over rommelmarkten, vegetarisch eten, reizen en seksualiteit. Geeft workshop vloggenBeeld Hema

Ook Loys van het Schut (12) droomt van een beroemd vloggerbestaan. "Maar ik durf eigenlijk niet. Ik ben vooral bang wat mensen uit mijn omgeving ervan zullen vinden." Haar favoriete vlogger is Boncolor. "Zij doet normale dingen, geen gekke pranks of zo. Het lijkt het meeste op mijn eigen leven, daarom vind ik het leuk."

Esther Mulder (47) is met dochter Imke (11) meegekomen. "Ik vind de vlogwereld heel grappig. Twee jaar geleden zag ik voor het eerst een vlog van Beautynezz. Eerst vond ik het nogal over de top, maar het is een heel leuk, lief meisje. Ze leert haar kijkers bijvoorbeeld hoe ze lippenbalsem kunnen maken. Heerlijk creatief. Naar de televisie kijken ze bijna nooit meer, behalve naar Het klokhuis."

Even later spreken we Joy (14), oftewel Beautynezz, die met zo'n gemak interviews geeft dat het lijkt alsof ze al ­jaren meeloopt in de showbizz.

Dat zit toch anders: de ­havoscholier is nog geen drie jaar bezig. Haar eerste video? Daar had ze amper over nagedacht. "Ik ging winkelen in de Primark en dat heb ik gefilmd. Al snel had ik 1500 views. De Primark was toen nog best onbekend in Nederland, dus ik denk dat veel mensen nieuwsgierig waren."

Mertabi, 367.812 volgers. Mert (24) maakt video's van sketches met typetjes. Geeft les over hoe je daarvoor een script moet schrijven Beeld Hema
Mertabi, 367.812 volgers. Mert (24) maakt video's van sketches met typetjes. Geeft les over hoe je daarvoor een script moet schrijvenBeeld Hema

Nu maakt Joy - die net als veel andere bekende vloggers om privacyredenen niet haar achternaam geeft - wekelijks een video waarin ze make-uptips geeft of nieuwe kapsels uitprobeert. Of ze laat zien wat haar ochtendrituelen zijn - met twee miljoen views veruit de populairste vlogs. "Mijn kijkers vragen daar altijd om. Dan laat ik zien hoe ik opsta en me klaarmaak om naar school te gaan."

Als docent van de Vlog Academy gaat ze de leerlingen vooral leren hoe je een vlogkanaal kunt beginnen. De ­belangrijkste tip: het moet puur zijn. "Kijkers hebben het snel door als je iemand nadoet."

Schoolspullenlijn
De minder leuke kanten aan vloggen? "De haatcomments," zegt Joy meteen. "Ik krijg soms reacties dat ik dik ben of arrogant en verwend. In het begin deed dat veel pijn, maar nu glijdt het gemakkelijker van me af. Ik lees wel alles, maar vervelende mensen blokkeer ik meteen."

De Vlog Academy is voor Hema een manier om de schoolspullenlijn aan de man te brengen. "Na het wegvallen van V&D hebben wij onze kans gegrepen in de schoolspullenmarkt," zegt Schreuder, normaliter campagneleider bij de Hema, maar nu een paar weken directeur van de Vlog Academy.

Schoolspullen en vlogs hebben toch weinig gemeen? Volgens Schreuder is het tegenovergestelde waar. "Tieners zijn heel erg bezig met hun ontwikkeling. De middelbare school speelt daarin een belangrijke rol. Je leert jezelf beter kennen en ontwikkelt een eigen stijl. Met schoolspullen kun je die stijl uiten, net als met vlogs."

Beautynezz, 531.235 volgers. Vlogkanaal van Joy (14) over beauty, lifestyle en fashion. Zal succesvol vloggen stap voor stap uitleggen Beeld Hema
Beautynezz, 531.235 volgers. Vlogkanaal van Joy (14) over beauty, lifestyle en fashion. Zal succesvol vloggen stap voor stap uitleggenBeeld Hema

Kijk de video terug: zo werd de Vlog Academy geopend.

Meer over