Update

Hi-klanten kunnen toestel straks alleen nog leasen

Telecombedrijf KPN gooit de abonnementen van jongerenmerk Hi per 12 maart op de schop. Bij de abonnementen staat mobiel internet centraal. Een bel- of sms-bundel wordt een optie. Dat maakte KPN vandaag bekend.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Hi introduceert vier basisabonnementen: light, medium, large en xl. Hiervoor moet een klant tussen de 10 en 30 euro per maand betalen. Bij alle abonnementen kunnen klanten onbeperkt online berichten blijven sturen via bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Whatsapp. Als het MB-tegoed op is, gaat de snelheid omlaag tot 32 kilobyte per seconde. Sms'en zit alleen bij large en medium standaard in de bundel.

Leasen
Nieuwe Hi-klanten kunnen het toestel dat bij hun abonnement hoort alleen leasen. Na afloop van het abonnement moet het toestel dus worden ingeleverd of voor 'een paar tientjes' worden overgenomen, aldus een woordvoerster. Afhankelijk van het type smartphone betaalt een klant nul tot 35 euro per maand bovenop het basisabonnement.

KPN komt door het centraal stellen van data bij een abonnement voor Hi-klanten tegemoet aan kritiek die het bedrijf vorig jaar over zich heen kreeg, toen het klanten wilde laten bijbetalen voor het gebruik van data. Voorheen waren onbeperkte databundels gebruikelijk, maar volgens KPN was dat niet langer houdbaar.

Voordelig
Volgens oprichter Ben Woldring van vergelijkingssite Bellen.com zien de vandaag aangekondigde bundels er op het eerste gezicht 'voordelig' uit. Hij noemt de oplossing om bij overschrijding van het MB-tegoed de snelheid terug te brengen naar 32 kilobyte per seconde, 'positief'. 'Dat is extreem langzaam, maar bij het sturen van berichten zonder bijvoorbeeld een foto merk je dat niet.' De focus op data zal volgens Woldring niet geschikt zijn voor de hele mobiele markt, maar wel voor een groep van met name jongeren die bijna alleen maar gebruikmaakt van data en nauwelijks meer belt en sms't.

Hij wijst bovendien op een ander verbeterpunt: Hi stapt over naar betalen per seconde in plaats van per minuut, na de eerste belminuut.

Voor een goede vergelijking met andere abonnementen moet worden gewacht tot 12 maart, als bekend wordt welke toestellen er voor welke prijs te krijgen zijn.

Meer over