PlusMuziek

Het vuur van The Offspring gloeit nog

Het Parool
null Beeld -
Beeld -

The Offspring lijkt enigszins zijn gevoel van richting kwijt sinds het grote succes van de parodiesingle Pretty Fly (For a White Guy) in 1999 de band bijna van binnenuit opat.

De groep was een belangrijke stem in de punkrevival van de jaren negentig en kuste samen met onder meer Green Day het genre weer tot leven met de toevoeging van melodieuze refreinen aan het gitaargeweld. Tekstueel ging deze Californische punk vooral over zelftwijfel en minder over maatschappijkritiek.

Toen The Offspring na de eeuwwisseling terug wilde naar zijn punk­wortels, leek de band gevangen in de verwachtingen van het nieuw gewonnen publiek dat meer toegankelijke gitaarpop wenste. De band zocht het midden, maar kwam daardoor vaak uit in niemandsland.

Ruim twee decennia later zijn de bandleden tussen de 50 en 60 jaar, maar vorig jaar zwichtten ze toch weer voor onderbroekenlol met een cover van Hey Kitty Kitty van Joe ‘Tiger King’ Exotic. Op Let the Bad Times Roll zingen ze over onderwerpen die aansluiten bij hun vorderende leeftijd.

Zo memoreert frontman Dexter Holland op pretnummer We Never Have Sex Anymore de voors- en tegens van een uitgeblust huwelijk. Een ronduit vreselijke song met blazers uit een blikje is het. Maar omdat de rest van het album ouderwets woedend klinkt is het toch niet uit te sluiten dat de band ooit zijn oude vuur volledig hervindt.

Rock

The Offspring
Let the Bad Times Roll
(Concord Records)

Meer over