Nieuw

Het vernieuwde Parool: wat is er veranderd?

Woensdag verschijnt Het Parool in een nieuwe gedaante. Er zijn veel veranderingen, waarvan enkele u waarschijnlijk direct opvallen (nieuw logo) en andere minder duidelijk te zien zijn. Hier leggen we u uit wat er is veranderd. Als in een bijsluiter. Niet gevreesd: de vernieuwde krant en site hebben geen bijwerkingen.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Krant

Het Parool bestaat 75 jaar. Dit jubileum is aangegrepen om de krant en de website grondig te verbouwen. Dat was nodig, omdat op beide podia het overzicht enigszins zoek was geraakt. De vernieuwing is erop gericht dat wij u zesmaal in de week een zelfbewuste en heldere nieuwskrant kunnen presenteren, en een site die 24 uur per dag een mix presenteert van Amsterdams, nationaal en internationaal nieuws.

De indeling van Het Parool is veranderd. Het eerste deel van de krant bestaat uit nieuwspagina's, die het laatste nieuws of de duiding daarvan bevatten. De secties Economie en Buitenland zijn vervallen; de stukken die daar stonden worden nu op de algemene nieuwspagina's geplaatst, of in de sectie Amsterdam, die fors is uitgebreid. Dagelijks vindt u ook vier pagina's kunst. Op deze plek vindt u de recensies over toneel, dans, muziek en beeldende kunst terug. Die stonden tot gisteren in PS. Op dinsdag is een pagina ingeruimd voor de nieuwste muziek (voorheen op donderdag in PS). Op vrijdag is er extra veel aandacht voor de Amsterdamse galeries. De feestrubriek Schuim (voorheen PS) staat voortaan midden in de krant.

Een forse ingreep is de overgang van een twee katernenkrant (nieuwskrant + PS) naar een éénkaternkrant: (nieuwskrant én PS ineen). Hiermee biedt de redactie u dagelijks een consequent en zorgvuldig opgebouwd dagblad, waarin na de nieuwssectie een tweede helft volgt (PS) met verhalen over onder meer het leven in de stad, personal finance, wonen, literatuur en nieuwe films. Het goede nieuws: Het Parool is door deze ingreep een stevige meneer (of mevrouw) geworden, met een nietje in de buik.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool

Website

De site www.parool.nl is volledig vernieuwd: om 12.00 uur gaat de nieuwe website live. Het is onze ambitie om in Amsterdam alles als eerste te weten en te melden - met groot nieuws, maar ook met kleine berichten uit de stad of minireportages van het leven van alledag. De site biedt naast nieuws twee extra elementen: een stadsgids (met service over uitgaan, eten & drinken, nieuwe winkels en recensies) en 'plusartikelen', alleen toegankelijk voor abonnees. Deze plusartikelen zijn een selectie van de mooiste of scherpste stukken uit de krant die u hier al eerder kunt lezen, of juist nog eens kunt terug-
lezen.

Voorpagina

Het logo van Het Parool is veranderd. Het ontwerp is van de Spaanse typograaf Laura Meseguer. Zij baseerde haar ontwerp op een combinatie van de twee letters die in de vernieuwde krant de hoofdrol spelen: de Quarto (dit is ook de nieuwe letter van de koppen) en de Tiempos, een letter die in 2010 door de Nieuw-Zeelander Kris Sowersby werd ontworpen. Meseguer heeft op ons verzoek een sterk en krachtig logo gemaakt. Het nieuwe logo siert niet alleen de voorpagina en de homepage, maar zal ook in alle uitingen van Het Parool zichtbaar zijn. Het idee van de nieuwe krant is: terug naar de basis. In de praktijk heeft dat tot gevolg dat het logo weer zwart gekleurd is en dat de kleuren zwart en wit ook op de andere pagina's een hoofdrol spelen. Daarbij maken we gebruik van de steunkleur rood - niet toevallig zijn rood en zwart ook de kleuren van Amsterdam. De overige kleuren in de krant zulen hoofdzakelijk uit de fotografie afkomstig zijn.

Het logo van het vernieuwde Parool Beeld Het Parool
Het logo van het vernieuwde ParoolBeeld Het Parool

De pijlers van de krant

Het Parool is een Amsterdamse krant met een brede blik. U vindt, zoals u van ons gewend bent, in de krant veel Amsterdams nieuws en Amsterdamse verhalen. Maar de redactie kijkt ook vanuit Amsterdam naar wat er buiten de stad gebeurt: in de nieuwssectie wordt veel ruimte vrijgemaakt voor buitenlands en binnenlands nieuws. In Het Parool staan berichten vanuit de Stopera of De Pijp naast nieuws over het zikavirus, de vluchtelingencrisis en politieke verhoudingen in Rusland.

Een team van 28 verslaggevers richt zich op de pijlers van de krant: misdaad, Ajax, eten & drinken, ondernemerschap en creatieve industrie, verkeer, de veranderende stad, zorg, onderwijs, boeken, Amsterdamse en Haagse politiek, film, toerisme, beeldende kunst. Daarnaast is Het Parool een samenwerking aangegaan met het Engelse The Guardian en het Amerikaanse dagblad The New York Times. Met regelmaat zullen we vertaalde stukken uit deze kranten publiceren.

De columnisten

Het Parool wordt van oudsher geroemd om zijn columnisten (onder wie Simon Carmiggelt, Ischa Meijer, Martin Bril). Dat willen we graag zo houden. Vertrouwde columnisten die u blijft aantreffen zijn: Theodor Holman, Lorianne van Gelder, Patrick Meershoek, Karin Spaink, Johan Fretz, Mano Bouzamour, John Jansen van Galen, Roos Schlikker, Derk Sauer, Michiel Couzy, Maarten Moll, Roelf Jan Duin, Guus Luijters, Erik Voermans, Gijs Groenteman, Johan Goossens, Dick van der Lecq en Felix Rotten­berg.

Op de sportpagina's blijft Henk Spaan dagelijks zijn punten uitdelen. Onder de rubriek van Spaan vindt u van dinsdag tot en met zaterdag een Ajaxcolumn. Die wordt geschreven door Dick Sintenie, Janneke van der Horst, Menno Pot, David Endt en Ellen Dikker. Ook op kunst komt een nieuwe column: Eva Posthuma de Boer schrijft op zaterdag over hoe kunst haar dagelijkse leven binnendringt.

PS

PS, de tweede helft van de krant, verwelkomt twee nieuwe columnisten. James Worthy zal op maandag, woensdag en vrijdag zijn blik over de wereld laten gaan en Yasmina Aboutaleb rapporteert op dinsdag en donderdag vanuit de stad.

Ook introduceert PS een dagelijkse beeldrubriek (waaronder De coup, Kunst in huis en De brommer) en portretteert Michiel van Nieuwkerk elke werkdag in de serie 180 een Amsterdammer met een niet-Nederlandse achtergrond. De Smulpapen, met hun dagelijkse recept, zijn terug te vinden op de laatste pagina van PS, na de televisiegegevens. PS van de Week, ons magazine op zaterdag, verandert niet. Wel wordt het magazine vanaf komende zaterdag op beter papier gedrukt.

undefined

James Worthy is een van de nieuwe columnisten Beeld Het Parool
James Worthy is een van de nieuwe columnistenBeeld Het Parool

Het Hoogste Woord

De opiniepagina's van Het Laatste Woord gaan naar een andere positie in de krant. U vindt de rubriek aan het einde van de nieuwskrant, achter de sportpagina's. Omdat opinie niet meer de krant afsluit, is de naam veranderd in Het Hoogste Woord.

Service

Onze service - het weerbericht, puzzels, de agenda, films op televisie, televisiegegevens - blijft in het achterste gedeelte van de krant. Op zaterdag keert op de servicepagina's Max Pam terug met zijn schaakrubriek. De strips verhuizen van de achterste pagina naar pagina 46. Flo en Wumo keren niet terug. Pukkels, Dirkjan en S1ngle blijven. Boven de strips vindt u de tv-recensie van Han Lips.

Meer over