Het succes van rapper Snelle: ‘En we verdienen nog centen ook’

Rapper Snelle: ‘Mijn vader zei me: ‘Je moet accepteren dat nooit iedereen op hetzelfde denkniveau gaat zitten als jij.’ Dat was een goede tip.’ Beeld Wouter van der Linde
Rapper Snelle: ‘Mijn vader zei me: ‘Je moet accepteren dat nooit iedereen op hetzelfde denkniveau gaat zitten als jij.’ Dat was een goede tip.’Beeld Wouter van der Linde

Met miljoenen YouTubeviews en Spotifystreams, fans als Boef, Enzo Knol en Nielson en een uitverkochte clubtour, is rapper Snelle misschien wel het grootste hiphoptalent van dit moment. ‘Ik moet stoppen met het steeds niet luisteren naar m’n hart.’

Rajko Disseldorp

Het was begin vorig jaar toen Snelle (23) – echte naam Lars Bos – voor het eerst te gast was bij 101Barz, het grootste hiphopplatform van Nederland waar rappers in studiosessies hun rapkunsten laten horen. Deze sessie betekende voor Snelle binnen de Nederlandse hiphopscene zijn definitieve doorbraak. Hoe het een jaar later voelt? Snelle moest vooral wennen aan al het commentaar en de reacties. “Mijn vader zei me: ‘Je moet accepteren dat nooit iedereen op hetzelfde denkniveau gaat zitten als jij.’ Dat was een goede tip.”

Het lag niet erg voor de hand dat Snelle rapper zou worden: hij groeide op in het dorpje Gorssel, vlak bij Deventer. Hij raakte gefascineerd door hiphop toen een vriend een cd van 50 Cent gaf. Na de middelbare school volgde hij aan de Herman Brood Academie een opleiding tot rapper. Hier kreeg hij les van rappers als Winne, Jiggy Djé en Jebroer. Bij die laatste tekende hij anderhalf jaar geleden een contract op label ROQ ’n Rolla. Sinds zijn contract is zijn carrière in een stroomversnelling beland. “Ik heb dit stiekem al jaren in mijn hoofd.”

Samen met zijn jeugdvrienden uit Deventer bouwde Snelle de afgelopen jaren zorgvuldig en stap voor stap aan zijn hiphopcarrière. Tijdens het interview toont hij zich zelfbewust. Na zeven minuten vraagt hij: “Kun je hier al wat mee?” En als antwoord op de vraag wat hij heeft geleerd tijdens zijn studie, zegt Snelle lachend: “Ik heb geleerd hoe je je moet gedragen tijdens een interview met Het Parool.” Maar dan serieuzer: van Jebroer, die hij ook om twee uur in de nacht om raad kan vragen, leert hij veel. “Strategisch nadenken, minder impulsief zijn, dat een liedje een verhaal moet hebben en dat er altijd werk te doen is.”

Geen woede en frustratie

In zijn muziek is amper woede en frustratie te horen. Snelle lacht. “Ik ben ook helemaal niet boos.” Hij rapt openhartig over zijn leven. Over zijn moeder bijvoorbeeld, die nog zijn winterjas heeft gekocht, over zijn hazenlip (‘Ik heb meer karakter in mijn bovenlip’) en dat hij liever niet uitgaat, maar ‘gewoon een pilsje in je club komt halen’. Snelle werkt het liefst alleen in de studio. Dan kan hij urenlang experimenteren met melodieën en autotune. Zeventien keer opnieuw een lijntje inzingen of hoge en harde uithalen proberen. “Die gaan vaak mis, dus nu voel ik nog net te veel schaamte om dat te doen met vijf rappers die achter me op de bank zitten. Het ziet er ook echt niet uit als ik losga achter de microfoon.”

Muziek maken beschouwt hij als therapie. Een dag voor het interview schreef hij nog ‘een ­mega-emotioneel nummer’ over wat er nu allemaal op hem afkomt. “Als er iets is gebeurd, dan hoef ik er met niemand over te praten, maar dan vind ik het lekker om erover te rappen.”

Die eerlijkheid komt voor in veel van zijn teksten, zoals in Zo niet mij, van zijn laatste ep Beetje bij beetje: “Veel verleiding en het past niet bij me/ Ik moet stoppen met die bullshit in de stad/ Ik moet stoppen met roken, ik moet stoppen met drank/ Ik moet stoppen met het steeds niet luisteren naar m’n hart.”

Buitenlandse boekingen

Een van zijn inspiratiebronnen is Acda en De Munnik. “Ik denk dat je dat tekstueel in mijn muziek wel terughoort.” Wat hem aanspreekt in hun muziek, kan Snelle niet omschrijven. “Dat is gewoon letterlijk – nee, niet letterlijk – met de paplepel ingegoten. Het is gevoel en sentiment; Acda en De Munnik is voor mij de definitie van goede Nederlandstalige muziek.”

Snelle lijkt misschien wel een even grote carrière achterna te gaan. De eerste buitenlandse boekingen voor deze zomer zijn in ieder geval binnen. Snelle glimlacht wanneer hij erover praat: “Hoe leuk is het dat ik samen met mijn vrienden een vliegtuig kan pakken en in de zon een show kan doen? En we verdienen nog centen ook, dat is fantastisch.”

Snelle, zaterdag 4/5 in De Melkweg (uitverkocht).

Meer over