PlusDansrecensie

Het publiek (2 tot 6 jaar oud) waant zich even in de ­jungle

Jacq. Algra
Gaia Gonnelli tijdens een eerder optreden. Beeld Moon Saris
Gaia Gonnelli tijdens een eerder optreden.Beeld Moon Saris

“Kip!” roept een peuter blij, zodra trompettist Felicity Provan een zacht tok-tok-tok laat klinken. Later horen we via de boxen nog veel meer dierengeluiden: vogels, een wild zwijn, olifanten. Het publiek, tussen de 2 en 6 jaar oud, waant zich even in de ­jungle.

Dat is ook de verdienste van componist Wiebe Gotink en licht­ontwerper Ellen Knops, die in deze scène voor een sprookjesachtige belichting van het speelvlak zorgt.

Dat speelvlak is inventief: twee paden die elkaar in het midden ­kruisen. Het publiek zit verdeeld in vier groepen op de vloer daaromheen. Zo worden de twee performers, naast Provan is dat danseres Candela Murillo, omringd door de ­toeschouwers en voelt iedereen zich met elkaar verbonden. Het levert een opmerkelijke concentratie op, veel grote ogen en soms luidkeelse bijval.

Blauwe bollen

Het is duidelijk dat choreograaf Gaia Gonnelli weet wat ze doet. Ze maakte dan ook al heel wat voor­stellingen voor de nieuwste generatie theaterpubliek. Daarin komen de performers altijd in actie met leuke attributen of ­objecten.

Voor Klank ontwierp Tessa Verbei een metalen rek met aan de ene kant blauwe ­bollen en aan de andere kant een ­grote toeter. De staaf waaraan ze bevestigd zijn, kan in ­verschillende richtingen draaien. Het ziet er mooi uit en is op allerlei manieren in te ­zetten.

De interactie tussen Murillo en ­Provan is speels, afwisselend en goed gedoseerd. Ook weet het duo de ­connectie tussen beweging en geluid helder te maken.

Als er iets is wat we in Klank een beetje missen, is het de interactie met de jonge toeschouwers. Een enkeling mag kort door de trompet blazen, maar verder is meedoen er een half uur lang niet bij.

De kinderen kunnen dan ook bijna niet wachten tot het moment waarop ze mogen bewegen en zelf met stokjes allerlei ritmes tegen het rek kunnen tikken. Een feestje.

Dans

Klank
Door Gaia Gonnelli
Gezien 29/9 De Krakeling
Te zien 22/10 CC Amstel, 24/11 Muziekgebouw aan ’t IJ, 15/3 ITA

Meer over