Het Parool Oscarweekend 2015 - De films

Het Parool organiseert op zaterdag 21 en zondag 22 februari het Oscarweekend in Pathé de Munt. Twee dagen kunt u zich daar onderdompelen in films die meedingen naar de prestigieuze beeldjes.

Hieronder leest u welke films worden vertoond. Hier kunt u kaarten kopen.

Michael Keaton in Birdman. Beeld 20th Century Fox
Michael Keaton in Birdman.Beeld 20th Century Fox

Begin Again (104 min)
Première: 17 juli 2015
Muzikale feelgoodmovie met Keira Knightley, die als singer-songwriter werkt met Mark Ruffalo, als voormalig topman van een muzieklabel Oscarnominatie voor Beste song.

Birdman (120 min)
Première: 22 januari 2015
Komedie met Michael Keaton als aan lagerwal geraakte acteur die een comeback probeert te maken op Broadway Acteur Riggan Thomson was ooit wereldberoemd door zijn rol als iconische superheld, maar nu Oscarnominaties: negen, voor o.a. Beste film, Beste regie, Beste acteur en Beste mannelijke en vrouwelijke bijrol.

Boyhood (165 min)
Première: 31 juli 2014
Drama waaraan regisseur Richard Linklater twaalf jaar werkte met dezelfde acteurs, over een gescheiden koppel dat probeert een zoon op te voeden Oscarnominaties: zes, voor o.a. Beste film, Beste regie en Beste mannelijke en vrouwelijke bijrol.

Deux Jours, Une Nuit (95 min)
Première: 19 juni 2014
Drama over een vrouw die een weekend de tijd heeft om haar collega's ervan te overtuigen dat zij hun bonus moeten afstaan, opdat zij haar baan kan terugkrijgen Oscarnominatie voor Beste actrice.

Foxcatcher (129 min)
Première: 19 februari 2015
Drama met Channing Tatum als worstelkampioen Mark Schultz, die gecoacht wordt door een schizofrene multimiljonair, gespeeld door Steve Carell Oscarnominaties: vijf, voor o.a. Beste regie, Beste acteur en Beste mannelijke bijrol.

Gone Girl (145 min)
Première: 2 oktober 2014
Thriller van David Fincher waarin de vrouw van Ben Affleck op mysterieuze wijze verdwijnt op de dag dat ze vijf jaar getrouwd zijn Oscarnominatie voor Beste actrice.

How to Train Your Dragon 2 (102 min)
Première: 2 juli 2014
Vervolg op de animatiefilm How to train your dragon, waarin de jonge Viking Hiccup en zijn draak Toothless verzeild raken in een strijd om de vrede Oscarnominatie voor Beste animatiefilm.

Ida (80 min)
Première: 27 maart 2014
Drama over een jonge non in Polen die een duister familiegeheim ontdekt vlak voordat ze haar geloften zal afleggen Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

Inherent Vice (148 min)
Première: 5 februari 2015
Misdaadfilm van Paul Thomas Anderson met Joaquin Phoenix als privédetective die door een ex verwikkeld raakt in een byzantijns complot Oscarnominaties voor Best bewerkte scenario en Kostuums.

Into the Woods (117 min)
Première: 29 januari
Filmversie van de gelijknamige musical van Stephen Sondheim waarin diverse sprookjes door elkaar lopen Oscarnominaties: drie, voor o.a. Beste vrouwelijke bijrol.

Leviathan (144 min)
Première: 23 oktober 2014
Sociaal drama van de Russische regisseur Andrej Zvjagintsev (The Return), waarin een garage-eigenaar onder druk wordt gezet door de burgemeester Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

Mr. Turner (149 min)
Première: 11 december 2014
Biografisch drama van regisseur Mike Leigh met Timothy Spall als de excentrieke negentiende-eeuwse schilder J.M.W. Turner, die leefde van 1775 tot 1851 Oscarnominaties: vier, voor o.a. Cinematografie en Muziek.

Nightcrawler (117 min)
Première: 6 november
Thriller met Jake Gyllenhaal als ambitieuze freelancemisdaadjournalist, die aangetrokken raakt door de onderwereld van Los Angeles Oscarnominatie voor Beste originele scenario.

Selma (128 min)
Première: 19 februari 2015
Drama over de protestmarsen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren zestig Oscarnominaties voor Beste film en Beste song.

Still Alice (99 min)
Première: 12 maart 2015
Drama met Julianne Moore als arts die de grip op haar leven langzaam kwijtraakt nadat alzheimer bij haar is geconstateerd Oscarnominatie voor Beste actrice.

The Boxtrolls (96 min)
Première: 1 oktober 2014
Animatiefilm van de makers van Paranorman over een weesjongen die wordt opgevoed door vuilnis verzamelende trollen Oscarnominatie voor Beste animatiefilm

The Grand Budapest Hotel (101 min)
Première: 13 maart 2014
Komisch drama van Wes Anderson over de avonturen van hotelconciërge Gustave en zijn jonge protegé en beste vriend, piccolo Zero Moustafa Oscarnominaties: negen, voor o.a. Beste film, Beste regie en Beste originele scenario.

The Imitation Game (113 min)
Première: 8 januari 2015
Biografisch drama met Benedict Cumberbatch als de geniale en homoseksuele wiskundige Alan Turing, die tijdens de Tweede Wereldoorlog de code van de Duitsers kraakte Oscarnominaties: acht, voor o.a. Beste film, Beste regie, Beste acteur en Beste vrouwelijke bijrol.

The Judge (142 min)
Première: 16 oktober 2014
Drama met Robert Downey Jr. en Robert Duvall waarin een advocaat zijn vader, een plaatselijke rechter, moet verdedigen terwijl hij ruzie met hem heeft Oscarnominatie voor Beste mannelijke bijrol.

The Salt of the Earth (110 min)
Documentaire over de Braziliaanse fotograaf Sebastião Salgado die acht jaar lang ongeciviliseerde werelden vastlegde voor zijn project Genisis Oscarnominatie voor Beste documentaire.

The Tale of the Princess Kaguya (137 min)
Première: 4 september 2014
Japanse animatiefilm van Isao Takahata (Grave of the Fireflies) over een man die op een dag een piepkleine prinses in zijn bamboe ontdekt Oscarnominatie voor Beste animatiefilm.

The Theory of Everything (123 min)
Première: 15 januari
Drama met Eddie Redmayne als de briljante wetenschapper Stephen Hawking, die ontdekt dat hij lijdt aan ALS Oscarnominaties: vijf, voor o.a. Beste film, Beste acteur en Best bewerkte scenario.

Timbuktu (100 min)
Première: 26 maart 2015
Schrijnend drama over het leven in een dorpje in de buurt van Timboektoe waar met harde hand de sharia wordt gehandhaafd Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

Unbroken (137 min)
Première: 8 januari 2015
Biografisch drama van Angelina Jolie over hardloper Louis Zamperini, die tijdens de Tweede Wereldoorlog gevangen wordt genomen door Japanse soldaten Oscarnominaties: drie, voor o.a. Cinematografie.

Whiplash (106 min)
Première: 13 november 2014
Psychologische thriller over een getalenteerde drumleerling die door zijn grofgebekte jazzdocent tot het uiterste wordt gedreven Andrew Neyman, een jonge jazzmuzikant, wil koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire Oscarnominaties: vijf, voor o.a. Beste film, Beste mannelijke bijrol en Best bewerkte scenario.

Wild (115 min)
Première: 26 februari 2015
Waargebeurd drama met Reese Witherspoon als jonge vrouw die na een persoonlijke crisis meer dan vijftienhonderd kilometer aan het wandelen slaat Oscarnominaties voor Beste actrice en Beste vrouwelijke bijrol.

Wild Tales (122 min)
Première: 30 oktober 2014
Zwartkomische film uit Argentinië, waarin diverse personen hun wraakzuchtige fantasieën botvieren Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

Meer over