PlusFilmrecensie

Het mysterie in de Nederlandse thriller Complete is niet erg mysterieus

Regisseur Robert Schinkel weet de spanning in zijn nieuwe Engelstalige thriller Complete niet vast te houden. Al na een half uur vallen de puzzelstukjes op z’n plek en is duidelijk waar het verhaal naartoe zal gaan.

Roosje van der Kamp
Michael Epp in de Engelstalige thriller ‘Complete’. Beeld
Michael Epp in de Engelstalige thriller ‘Complete’.

Complete speelt zich af in een fort dat is afgesloten van de buitenwereld. Daar houdt Brian (Michael Epp) verschillende mensen gevangen. Dat heeft iets te maken met een verloren liefde aan wie hij elke dag lange brieven pent.

Met een nogal aanwezige voice-over van de man die zijn obsessieve liefde aan de kijker beschrijft, lijkt Complete inspiratie te halen uit de Netflix-hitserie You. Daarmee lijkt de Engelstalige productie uit Nederland een laagdrempelig, spannend mysterie te worden, maar de film van Robert Schinkel (Gemmeker) weet de spanningsboog niet vast te houden.

Het lukt Schinkel de mysterieuze sfeer vlug op te bouwen, maar het mysterie zelf valt flink tegen: al na een klein half uur vallen de puzzelstukjes op z’n plek en is het direct duidelijk waar het verhaal naartoe zal gaan. Dat weerhoudt Schinkel er niet van om nog eens flink uit te wijden over elk detail van het mysterie.

Het resterende uur volgen we de hoofdpersoon terwijl hij zijn gevangenen bezoekt. Daarmee is de film ook een soort karakterstudie van een gevaarlijk man.

De schokkende details van Brians verleden en toekomstplannen zijn echter niet genoeg om onderhoudend te zijn. Er zijn immers al heel wat obsessieve, moorddadige hoofdpersonages op het scherm verschenen – denk aan Joe in het eerder genoemde You, maar ook aan bijvoorbeeld Dexter of Hannibal Lecter. Het feit dat Brian waanideeën heeft en agressief is, is niet uniek genoeg om een hele film aan op te hangen. Des te meer omdat zijn voice-over vooral beschrijvend is en dus weinig inzicht geeft in Brians persoonlijkheid.

Complete

Regie Robert Schinkel
Met Michael Epp, Sanne Langelaar, Loek Peters, Mike Libanon
Te zien via Pathé Thuis

Meer over