Plus

Het muizenhuis van Sam en Julia is nu een heuse wereld

Het nieuwe Muizenhuisboek De Haven wordt tijdens een tweedaags Muizenhuisfestival gepresenteerd in het Scheepvaartmuseum. Voor Karina Schaapman is het een voorlopig hoogtepunt van haar succesreeks.

Marjolijn de Cocq
Het Muizenhuis is uitgegroeid tot een wereld met grachten, stegen, kades en een scheepswerf. Beeld -
Het Muizenhuis is uitgegroeid tot een wereld met grachten, stegen, kades en een scheepswerf.Beeld -

Veel Amsterdammers zullen Het Muizenhuis kennen uit de OBA, waar het permanent staat tentoongesteld.

Twee meter breed en drie meter hoog, met meer dan honderd kamers, gangen, fabrieken, winkels en buitenruimtes, vormde dit het decor voor het eerste Muizenhuis-boek Sam en Julia, dat in 2012 werd bekroond met een Zilveren Penseel en uitgeroepen tot bestverzorgde boek.

Dat vormde de opmaat voor een indrukwekkende Muizenhuis-reeks (o.a. In het theater, Het circus, Op de kermis), die inmiddels in 27 talen is vertaald. Het Muizenhuis is een creatie van oud-politica en schrijfster Karina Schaapman (57).

Voor ieder boek bouwde ze een nieuw decor. "Met dit boek over de haven is het Muizenhuis uitgegroeid tot een heuse wereld, met grachten stegen, kades en een scheepswerf."

Twintig meter aan decors
In totaal is er de afgelopen twee jaar voor het boek ongeveer twintig meter aan decors bijgebouwd, waarvoor veel Amsterdamse haven- en stadsgezichten als inspiratiebron zijn gebruikt, zoals de scheepswerf aan de Oostenburgergracht en de Magere Brug over de Amstel. Ook doen Sam en Julia mee aan de Pieremegoggelrace, een oude traditie.

De boten en scheepswerf zijn gemaakt van papier en karton, de brug van een doos, hout en ijsstokjes.

De kades van kartonnen dozen afgewerkt met papier-maché. De maïsfabriek en pieremegoggels zijn van allerhande afval gemaakt.

Schaapmans Muizenhuis is inmiddels uitgegroeid tot een familiebedrijf met haar vier kinderen Tom, Ian, Manita en Lili, onder de naam Studio Schaapman. Waar Schaapman vroeger de verhalen zelf schreef, is De Haven nu met het hele gezin gemaakt.

Ieder z'n eigen inbreng
"Ieder heeft zo zijn inbreng, uiteindelijk vat Manita het samen en geef ik een laatste inbreng omdat ik weet wat ik leuk vind om te bouwen. Dan buigen we het verhaal desnoods nog om. Vervolgens start het proces van materialen bij elkaar zoeken."

De boten en scheepswerf zijn gemaakt van papier en karton, de brug van een doos, hout en ijsstokjes. Beeld -
De boten en scheepswerf zijn gemaakt van papier en karton, de brug van een doos, hout en ijsstokjes.Beeld -

Schaapmans dag begint of eindigt dan ook altijd bij het Waterlooplein.

"Ik vind het telkens weer een uitdaging om van niets iets te maken. Echt zo'n beetje alles kan ik gebruiken en dat is tegelijkertijd ook een valkuil: voor je het weet, zit je met stapels troep en kun je niets meer vinden. Ik heb in de loop der jaren geleerd om de decors per foto, die ik tevoren heb bedacht, te maken."

De foto's worden vervolgens gemaakt door Allard Bovenberg. "We werken eigenlijk net als bij de film met draaiboek en script."

Schaapman is alweer bezig met de decors voor het volgende boek. Maar De Haven is wel een voorlopig hoogtepunt. "Voor mij persoonlijk is met dit boek het Muizenhuis de wereld geworden die ik bij aanvang van het bouwen van het eerste huis al voor ogen had, maar waarvan ik nooit durfde te hopen dat ik het kon realiseren."

Karina Schaapman: 'Voor mij persoonlijk is met dit boek het Muizenhuis de wereld geworden die ik bij aanvang van het bouwen van het eerste huis al voor ogen had.' Beeld -
Karina Schaapman: 'Voor mij persoonlijk is met dit boek het Muizenhuis de wereld geworden die ik bij aanvang van het bouwen van het eerste huis al voor ogen had.'Beeld -

Muizenhuisweetjes

- In Nederland zijn meer dan 300.000 Muizenhuisboeken verkocht.
- Er komt in 2019 een internationale 3D-­animatie-tv-serie. De trailer is voor het eerst te zien in het Scheepvaartmuseum tijdens het Muizenhuis Festival op 1 en 2 april.
- De decors van de boeken zijn tentoongesteld in de Muizenhuis Winkel&Werkplaats in de Eerste Tuindwarsstraat in de Jordaan.
- Mariska Simon reist met haar muziektheatervoorstelling Het Muizenhuis door Nederland en België.

Meer over