PlusAlbumrecensie

Het kerstalbum van Gary Barlow is een prima gast aan de kerstdis

Stefan Raatgever
The Dream of Christmas. Beeld
The Dream of Christmas.

Was Robbie Williams altijd de rebel van Take That, Gary Barlow was al tijdens hoogtijdagen van de jongensgroep de ideale schoonzoon. En zo is het – Barlow werd dit jaar 50 – eigenlijk nog steeds. De vete met Williams die Barlow zijn solocarrière kostte is al lang bijgelegd, Take That is een bloeiende boyband-op-leeftijd en Barlow werd jurylid bij de Britse tv-talentenjacht X Factor.

Ook maakt hij inmiddels weer soloplaten. Ze zijn buiten Groot-Brittannië geen grote succesnummers, maar met zijn eerste kerstalbum mikt Barlow duidelijk ook ver over de landsgrenzen. Hij koos voor een beproefde formule van een helft zelfgeschreven songs (zelfs aan het fenomeen ‘kersttrui’ wijdt hij – helaas – een heel nieuw lied). Echt een aanwinst is How Christmas is Supposed to Be, een vlotte, aan Take That herinnerende popsong die Barlow samenzingt met actrice Sheridan Smith.

Barlow vult de andere helft met traditionele kerstkransen als It’s the Most Wonderful Time of the Year en Sleigh Ride. Daarbij legt hij het accent op de Britse kerstbeleving met popsongs als Wonderful Christmastime (Paul McCartney) en Merry Christmas Everyone (Shakin’ Stevens).

Barlow kiest verstandigerwijs voor een uniforme benadering van big band-uitvoeringen vol glanzend koperwerk en strijkers. Zijn kerstinbreng doet zo denken aan die van crooning-grootmeester Michael Bublé, al is de laatste duidelijk bedrevener in het instellen van zijn stem op standje ‘knappend haardvuur’.

Toch is Barlow in kersttrrui een prima gast aan de kerstdis. Wel een waarschuwing voor als uw schoonmoeder te lang dreigt te blijven hangen na het gourmetten: met Barlow aan tafel zit ze er gegarandeerd nóg een uur langer.

POP

Gary Barlow
The Dream of Christmas
(Polydor)

Meer over