Plus

Het grote Mick Jagger-ABC: al vele decennia aan de rocktop

75 jaar is Mick Jagger donderdag. Als twintiger was hij de langharige schrik van de ouders van elke tiener, ruim een halve eeuw verder is hij nog steeds een van 's werelds grootste én bestbetaalde rocksterren. Om zijn verjaardag te vieren: het grote Jagger-ABC.

Stefan Raatgever
Mick Jagger: nog altijd zo fit als een olympisch atleet Beeld Anjali Ramnandanlall
Mick Jagger: nog altijd zo fit als een olympisch atleetBeeld Anjali Ramnandanlall

Angie
Wie is toch die dame waarover Mick Jagger zong op de grootste kaarslichtkraker van The Rolling Stones? De echtgenote van David Bowie, Angie wellicht? Met haar zou Jagger een ­affaire hebben gehad. Volgens Keith Richards, die het lied grotendeels schreef, ging het - veel onschuldiger - over ­Richards' babydochter ­Angela.

Brenda
Bijnaam voor Jagger uit de mond van Keith Richards, alleen gebruikt bij spanning tussen beiden. Andere hatelijke bijnamen: 'Her Majesty' of 'Madam Jagger'.

Cuba
Bijna vijf miljoen euro betaalde de Antilliaanse zakenman Gregory Elias naar verluidt om The Rolling Stones als eerste westerse megaband in de communistische enclave te laten optreden. Het concert was gratis en werd door bijna 1 miljoen Cubanen bijgewoond.

Cubaanse fans van The Rolling Stones tijdens het gratis concert in Havana Beeld ANP
Cubaanse fans van The Rolling Stones tijdens het gratis concert in HavanaBeeld ANP

Dartford
Daar stond hij. Op het perron van het station van het Engelse Dartford met twee lp's onder de arm: de ene van Muddy Waters, de andere van Chuck Berry. Keith Richards kende Mick Jagger van gezicht, ook hij was immers in Dartford geboren. Richards sprak hem aan. Samen namen ze de trein naar Londen. En naar eeuwige roem.

Economie
Jagger studeerde aan de London School of Economics, richting Finance and Accounting. In de beginjaren van de Stones combineerde hij de collegebanken met de muziek. Zo werd hij automatisch het zakelijk brein van de band. Over de torenhoge ticketprijzen: "Onze concertkaarten zijn niet te duur. Ze zijn precies de marktprijs. Net als vis."

Fitness
Hij sprint nog steeds over het podium als een olympisch atleet. Hoe blijft Jagger zo fit? Met een personal coach traint hij vijf of zes dagen per week. Op het programma: hardlopen (vier keer per week 10 kilometer, inclusief sprint­oefeningen), zwemmen, kickboksen en wielrennen. Ook doet de zanger aan pilates, yoga en ballet.

Gierst
Geen festivalbuffet van bier en bokworst voor Jagger, hij zweert bij een dieet van biologisch voedsel: veel granen zoals gierst, vis, kip, avocado, bonen en rijst. Alcohol is niet verboden, maar Jagger beperkt zich tot een enkel glas wijn per week.

Heb je even voor mij?
Hij zong het echt. Op een filmpje op zijn Instagram kraaide Jagger in zijn kleedkamer in de Gelredome een gebroken versie van Frans Bauers Heb je even voor mij? Bauer reageerde dol van geluk: 'Fransje, een jongen uit een woonwagenkamp in het miniplaatsje Fijnaart, bezongen door zo'n icoon. Ik ga een brief sturen naar zijn management met een cd van mij erbij.' Jaggers recensie van Bauers album bleef onbekend.

Ian Stewart
Toetsenist die tourmanager werd. Een van de oprichters van The Rolling Stones, maar volgens manager Adrew Loog Oldham niet passend bij het imago van de band. Hij zette hem uit de Stones. Jagger sprak altijd vol respect over Stewart, die in 1985 op 47-jarige leeftijd stierf. "Hij was een klankbord. Als Keith en ik iets schreven, wilden we dat Ian het goed vond."

Jan Smeets
Dikke tranen op de Limburgse festivalweide. Het bezoek van Mick Jagger aan Pinkpop in 1979 bezorgde organisator Jan Smeets het trauma van zijn carrière. Jagger zou meezingen met Peter Tosh, met wie hij de hit Don't Look Back had. Hij verscheen in Landgraaf, voetbalde backstage en dronk een biertje. Maar vlak voor er Pinkpopgeschiedenis werd geschreven, vertrok de superster spoorslags. Waarom? Smeets breekt er zich nog steeds het hoofd over.

Keith Richards
De Glimmer Twins heetten ze als ze samen achter het mengpaneel van de opnamestudio zaten. Ondanks een lange vete in de jaren tachtig en ettelijke ruzies in overige decennia zijn de twee nog steeds aan elkaar vastgeklonken. Tweelingen zijn ze niet, wel bijna broers. Soms hatelijk als Kaïn en Abel, soms harmonieus als John Lennon en Paul McCartney in hun beste dagen.

Met Stonesgitarist Keith Richards vocht Jagger ettelijke ruzies uit Beeld Getty Images
Met Stonesgitarist Keith Richards vocht Jagger ettelijke ruzies uitBeeld Getty Images

L'Wren Scott
Tragedie waarover Jagger in het openbaar nooit sprak: in maart 2014 maakte modeontwerper L'Wren Scott - toen al dertien jaar zijn vaste vriendin - een einde aan haar leven. Ze was 49. Jagger zegde één concert af, maar vervolgde daarna de Stonestournee. Twee maanden later werd hij voor het eerst gefotografeerd met zijn huidige echtgenote Melanie Hamrick.

Mustique
Logeren in het bed van Mick Jagger? Het is niet alleen binnen bereik voor de categorie lang­benige supermodellen. Jagger verhuurt zijn vakantiewoning op het Caribische eiland Mustique (zeezicht, zes slaapkamers, vijf badkamers) aan vakantiegangers. Prijs in het hoogseizoen: 30.000 dollar per week. Jagger heeft verder nog huizen in Parijs, New York, de Loire en twee in Londen.

No Filter
De tournees van de antipensionado's van de Stones tellen tegenwoordig slechts enkele tientallen concerten per jaar. Altijd met ten minste twee rustdagen ertussen. De deze maand afgesloten No Filterreeks bracht de band afgelopen jaar nog naar ons land. Concerten in de Johan Cruijff Arena en de Gelredome raakten snel uitverkocht.

Overgrootvader
De familiestamboom van Mick Jagger vertakt zich steeds verder. De zanger heeft acht kinderen van vijf vrouwen. Laatste telg is de in december 2016 geboren zoon Deveraux. Hij is jonger dan Jaggers eerste achterkleinkind. De dochter van zijn oudste dochter Jade, Assisi, kreeg in 2014 een dochter en maakte Jagger daarmee overgrootvader.

Paradiso
Paradiso had geen tweede balkon gehad zonder The Rolling Stones. De band nam er in 1995 het akoestische livealbum Stripped op, maar wilde iets meer publiek in de zaal. De band liet meteen steigers aanrukken voor een extra tribune. Paradiso bouwde hem later in steviger vorm na.

Paradiso heeft een tweede balkon dankzij The Rolling Stones Beeld Dingena Mol
Paradiso heeft een tweede balkon dankzij The Rolling StonesBeeld Dingena Mol
Het concert in Paradiso in 1995 was op een groot videoscherm op het Museumplein te bekijken Beeld ANP
Het concert in Paradiso in 1995 was op een groot videoscherm op het Museumplein te bekijkenBeeld ANP

The Queen
Naar verluidt maakte de Britse koningin Elizabeth een statement door Jagger in 2002 niet persoonlijk tot ridder te slaan. Ze liet, nogal ontstemd over de keuze voor Jagger, het klusje over aan haar zoon Charles. Keith Richards vond het toch al 'rampzalig' dat Jagger zich door het establishment tot 'Sir' liet benoemen.

Roy Donders
Een stuk minder euforisch dan Frans Bauer was de reactie van Roy 'stylist van het Zuiden' Donders nadat Jagger op Pinkpop van de autocue een grapje had voorgelezen over de nieuwe coiffure van Ron Wood. "Wie is jouw kapper? Roy Donderrrrrs?" De huispaktycoon liet verbaasd weten nog nooit van Jagger te hebben gehoord.

SuperHeavy
De enige andere groep waarvan Jagger de laatste 50 jaar deel uitmaakte. De formatie - andere leden: Dave Stewart, Joss Stone, Damian Marley en A.H. Rahman - maakte één, titelloos album. 'Beter dan alle soloplaten van Mick Jagger bij elkaar,' schreef het Britse muziekblad Q.

Tell Me
Begin van Jaggers carrière als hitschrijver. Eerste Rolling Stonessingle van de hand van het duo Jagger/Richards. Een kleine hit in de VS in juni 1964. In diezelfde maand verscheen ook hun creatie As Tears Go By, gezongen door
Marianne Faithfull.

Undercover
Album uit 1983 dat zorgde voor de eerste haarscheurtjes in de relatie Jagger/Richards. Er kwam geen tournee na het matig ontvangen album. Jagger gebruikte het erop volgende jaar om te schrijven voor zijn eerste soloalbum. In 1986 gebeurde hetzelfde rond het album Dirty Work en viel de band bijna uiteen.

Vinyl
Dramaserie met Jagger als een van de scena­rioschrijvers. Met onder anderen Martin Scorsese bedacht hij een verhaal over de platenindustrie van begin jaren zeventig in New York. Na de eerste tien afleveringen annuleerde tv-zender HBO de bestelling voor een tweede ­seizoen.

Waternimf
Twee diersoorten zijn vernoemd naar Mick Jagger. Ironisch genoeg zijn het allebei fossielen. Het gaat om een prehistorische slak en de Jaggermeryx naida (letterlijk vertaald: Jaggers waternimf). De laatste betreft een langbenig zwijn met trekken van een nijlpaard dat zo'n 19 miljoen jaar geleden (de Stones waren nog niet samen) zijn laatste adem uitblies.

XXS
Een 'tiny todger' herbergt Mick Jagger volgens Keith Richards in zijn onderbroek. In zijn autobiografie Life besprak Richards ongeremd het volgens hem geringe formaat van het lid van het zingende groepslid. 'Daar heeft Anita Pallenberg (Jagger legde het ooit aan met Richards' vriendin) geen lol van gehad.'

You're my fucking singer
Een fatale keer bestond Mick Jagger het om Charlie Watts aan te duiden als 'my drummer'. Watts sloeg de zanger daarop in het gezicht en sprak: 'Don't call me 'your drummer' ever again. You're my fucking singer.'

Zaakwaarnemer
"Er is," zei Rolling Stones-zaakwaarnemer Jan Favié, "nog steeds geen goede definitie van een brievenbusfirma." Dus kon hij de parlementaire enquêtecommissie ook niet vertellen of hij er namens de Stones (én U2) eentje bestierde. Zo bleef schimmig wat er aan de Herengracht 566 gebeurt onder de naam Promogroup BV

Queen Elizabeth sloeg Jagger niet zelf tot ridder Beeld Getty Images
Queen Elizabeth sloeg Jagger niet zelf tot ridderBeeld Getty Images
Meer over