PlusReportage

Het geheim van de Pantelic Podcast: ‘Gewoon ouwehoeren over Ajax’

Podcasts over voetbal – binnenkort begint Het Parool er zelf een over Ajax – zijn ontzettend populair. Een die wekelijks in het oog springt, is de Pantelic Podcast van voetbalverslaggever Freek Jansen en Ajaxfan Arco Gnocchi. ‘We ouwehoeren gewoon een uur over Ajax.’

Thomas Sijtsma
Freek Jansen (l) en Arco Gnocchi. De opname van aflevering 37 zit erop. Beeld Jakob Van Vliet
Freek Jansen (l) en Arco Gnocchi. De opname van aflevering 37 zit erop.Beeld Jakob Van Vliet

“Verwacht er niet te veel van,” waarschuwt Freek Jansen, Ajaxvolger van het AD, nog. “We doen maar wat. We zijn de beunhazen van de podcastwereld.”

De journalist (36) heeft net zijn auto geparkeerd langs de A4 om in het restaurant boven de snelweg – hun vaste opnameplek – zijn collega Arco Gnocchi (39) te ontmoeten voor een ­nieuwe aflevering van de Pantelic Podcast, een podcast van FC Afkicken. Na de handdruk verontschuldigt de Ajaxfan, net vader geworden van zijn tweede kind, zich meteen voor een korte nacht met nog geen drie uur slaap. “Ik heb het gevoel dat mijn IQ 20 punten minder is dan normaal. Mijn woordenschat is met 20 procent gedaald.”

Gnocchi is het meest opofferingsgezind van de twee. De programma-ontwikkelaar van BNN Vara maakt voor werktijd een omweg naar ­Hilversum voor de podcast, voor Jansen ligt het restaurant op zijn dagelijkse route van zijn huis naar de Johan Cruijff Arena. In een eerder sta­dium hebben ze geprobeerd elkaar in het centrum van Amsterdam te treffen, in de studio van onlineplatform FC Afkicken. Hopeloos, vond Jansen. Hij was de helft van zijn dag kwijt aan het in- en uitrijden van de stad.

Twee werelden

“Wat gaan we doen,” vraagt Jansen nadat hij zijn jas heeft uitgetrokken en zich in een fauteuil naast Gnocchi zet.

Gnocchi: “Fijn dat je mijn draaiboek weer grondig hebt bestudeerd.”

Jansen: “Ik weet niet of ik dat tekstbestand op mijn telefoon kan openen.”

Er bestaan podcasts waar veel aan research en voorbereiding wordt gedaan. Dat is de Pantelic Podcast, vernoemd naar de Servische spits die in 2009-2010 uitgroeiden tot cultheld in Amsterdam, dus niet. Dat is meteen de kracht van de podcast, die wekelijks rond de 15.000 luisteraars trekt. “We ouwehoeren gewoon elk week een uur week over Ajax,” verduidelijkt Jansen nog even, kort voor de opname.

De Pantelic Podcast is een brug tussen twee ­werelden. De onpartijdige, goed ingevoerde journalist ontmoet de emotionele fan. Gnocchi beleeft een wedstrijd van Ajax als een tienermeisje het afscheidsconcert van haar favoriete boyband. Als Jansen de naam Lucas Moura – de aanvaller die Ajax vorig seizoen uit de Cham­pions League schoot – alleen al noemt, ontsteekt Gnocchi in pure woede.

De tegenstelling tussen de twee zit ook in de kennis van technologie. Gnocchi weet alles van de nieuwste gadgets, voor Jansen is het elke ochtend opnieuw spannend of zijn telefoon wel werkt. De supporter, bij elke thuiswedstrijd van de partij, weet de weg in Amsterdam, Leidenaar Jansen kan hopeloos verdwalen.

Bij de kampioenshuldiging van Ajax op het Museumplein riep de geboren Achterhoeker Jansen de hulp in van Gnocchi, die hij nauwelijks kende voor de start van de podcast. Hij kwam niet verder dan de Ferdinand Bolstraat. “Man. Die stad. Zo groot, zo ingewikkeld. Van mijn huis naar Maastricht rijden is nog sneller dan van het Museumplein de Ring vinden.”

Grillburgerpakket

Tussen de andere gasten in het wegrestaurant, die uit de auto zijn gestapt voor een ochtend­koffie en een broodje, volgen de verhalen elkaar in hoog tempo op. Jansen vindt Lassina Traoré, spits van Jong Ajax, soms eenzaam ogen en wil hem adopteren als weeskind, Gnocchi prijst ‘de majestueuze veldheer’ Daley Blind en noemt de keuze van Ajax om te overwinteren in Qatar ‘oliedom’. “Maar neem deze uitspraak met een korreltje zand.”

Terugkerende rubriek is de grillburgerchallenge, waarbij luisteraars een onwaarschijnlijk wedstrijdscenario voorspellen. De prijs is een grillburgerpakket van de Febo. Dit onderdeel van de Pantelic Podcast was een paar weken ­geleden op Twitter een populairder gespreksonderwerp dan het boerenprotest in Den Haag.

Aan het einde van deze 37ste aflevering wil Gnocchi de kansen van Ajax op overwintering in de Champions League bespreken. Hij spreekt in de wij-vorm over Ajax. Jansen corrigeert hem voortdurend: “Men.” Het maakt hem niet uit wie er kampioen wordt of de Champions League wint.

Het uur is voorbij, zonder dat er ook maar één stilte is gevallen. Jansen trekt zijn jas aan, bedankt Gnocchi voor het vermaak en zet koers richting de Arena. “Zo, dit ging weer helemaal nergens over.”

De Pantelic Podcast is bijna wekelijks te beluisteren via onder andere Spotify en iTunes.

Meer over