Plus

Het geheim achter Harry Bannink en zijn liedjes

Gijs Groenteman maakte De Grote Harry Bannink Podcast. Met Frank Groothof en Dick van der Stoep gaat hij nu langs de theaters.

Mike Peek
Gijs Groenteman, Frank Groothof en Dick van der Stoep brengen verhalen over en liedjes van Bannink. Beeld Jonathan Herman
Gijs Groenteman, Frank Groothof en Dick van der Stoep brengen verhalen over en liedjes van Bannink.Beeld Jonathan Herman

Gijs Groenteman (44) schreef biografieën over Ischa Meijer en Willem Ruis, maar een boek over Harry Bannink, dat leek hem geen goed idee. Dus maakte hij De Grote Harry Bannink Podcast.

En omdat veel van Banninks liedjes nooit in het theater zijn gezongen, vroeg hij Frank Groothof (71) of hij samen een voorstelling wilde maken over de legendarische componist.

"Bannink was een waanzinnig productieve man," vertelt Groenteman na afloop van een try-out. "Hij heeft meer dan drieduizend liedjes ­geschreven, maar zijn leven was geen pageturner. Hij leed niet aan depressies, is nooit ­gescheiden.

"Een podcast heeft bovendien als voordeel dat je zijn onbekendere nummers kunt laten horen, waarvan sommige slechts één of twee keer op televisie zijn geweest. En dat je mensen aan het woord kunt laten die met Bannink hebben gewerkt.''

Onder hen ook Frank Groothof, die in Sesamstraat en Het Klokhuis meer dan honderd liedjes van Bannink zong. Toen Groenteman hem vroeg om samen 'on tour' te gaan met Banninks werk, had Groothof aanvankelijk zijn twijfels.

"Ik dacht: kan ik dat nog wel? Die liedjes zijn gemiddeld dertig jaar geleden geschreven, toen ik qua stem op mijn top was. Ik vroeg me af of ik ze nog net zo makkelijk en speels zou kunnen zingen. Dat viel gelukkig ontzettend mee."

Dood, liefde en onzekerheid
De rolverdeling is dus duidelijk: Groenteman vertelt over Bannink, Groothof zingt zijn werk. "Frank is een geweldige zanger, maar ook een heel goede acteur. Harry heeft daar ­altijd gretig gebruik van gemaakt, en wij nu ook.''

"We laten ruim dertig liedjes horen, waarvan het merendeel relatief onbekend is. Dan helpt het enorm als je die liedjes een beetje kunt uitdragen."

"Wat 'het geheim' van Harry Bannink en zijn liedjes was, laat zich moeilijk doorgronden. Groenteman: "Dat is hetzelfde als vragen waarom Schubert of Paul McCartney zo goed zijn. Je vervalt al gauw in clichés, maar tot de kern kom je niet."

"Dat zei Henny Vrienten ook toen ik hem interviewde voor de podcast. De laatste jaren van Banninks leven verzorgden zij samen de liedjes voor Sesamstraat en Het Klokhuis."

"Dat deed Henny vooral om bij Harry in de buurt te zijn en zo dat geheim te doorgronden. Maar je komt daar niet achter. En het valt al ­helemaal niet in woorden uit te leggen."

Dat zijn allemaal kolen op het vuur van het raadsel Harry Bannink. Groothof: "Toen ik werd gevraagd voor de podcast was mijn eerste reactie: maar ik weet niets te vertellen over Harry. Gijs zei dat veel mensen die hij benaderde zo ­reageerden. Ik associeer Harry met fenomenale liedjes over dood, liefde en onzekerheid, maar over zijn persoon wist ik weinig."

Vulkaan
Groenteman: "Achter grote kunst verwacht je een flamboyante kunstenaar met eigenaardige karaktertrekjes. Annie M.G. Schmidt, Willem Wilmink; daar spat drama vanaf. Bannink leek haast geen ego te hebben."

"Hoewel, laatst sprak ik Ellen Pieters en die zei dat hij van buiten rustig leek, maar dat ze daarachter toch een vulkaan zag. Als hij vond dat ze niet goed zong, zei hij dat direct."

"Ze merkte dat elke noot voor hem van levensbelang was. Van de paar mensen die ik in mijn carrière heb bestudeerd, ben ik Bannink echt de meest fascinerende gaan vinden."

De Grote Harry Bannink Podcast on Tour gaat morgen in première in de Kleine Komedie.

Meer over