PlusAlbumrecensie

Het einde van de ploetertocht voor Danny Vera

Stefan Raatgever
Danny Vera, The New Now. Beeld
Danny Vera, The New Now.

Dankzij de hit Rollercoaster heeft Danny Vera zichzelf eindelijk de plek in het Nederlandse muzieklandschap verworven die hij al veel eerder verdiende. Vera (43) leek rondjes te draaien over een parcours van ploeteren, maar Nederland is dan toch gevallen voor zijn polderversie van americana.

Het maakt van zijn achtste studioalbum The New Now, dat donderdag verschijnt, de plaat die vergeleken met zijn eerdere werk op voorhand de meeste aandacht krijgt. In die zin pakt Vera de zaken muzikaal doordacht aan met een album dat klinkt als een dwarsdoorsnede van zijn oeuvre. Wel zijn er met de toevoeging van strijkers en zelfs blazers duidelijk meer middelen voorhanden dan bij zijn albums van begin deze eeuw.

Het ambachtelijk geproduceerde The New Now bevat alle factoren die het werk van Vera zo aantrekkelijk maken: die fijne jukeboxsnik in de stem van Vera, vaardig opgebouwde composities en oprecht respect voor de Amerikaanse roots van zijn muziek. En dat alles voorzien van glanzende Zeeuwse vetkuif.

Hoewel de liedjes een jaar geleden al bijna allemaal gereed waren, bevat het album met de fraai ingetogen titelsong wel een nummer dat de tijdsgeest helemaal vangt: ‘Out of the blue/ We’re in the new now/ There’s a new sky above us/ While we thought we’d seen them all.’

Pop

Danny Vera
The New Now
(Excelsior)

Meer over