Plus

Het contrast met het afscheid van Humberto Tan kon niet groter

Ogenschijnlijk goedgemutst sloot Twan Huys ­maandag het pijnlijke hoofdstuk RTL Late Night af in de Amsterdamse de Hallen. De presentator beleefde er ongemakkelijke avonden, en weinig sprankelende.

Hannah Stöve
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Vlak voordat de opnames van RTL Late Night maandagavond beginnen, komt het publiek in de stemming met een drankje in de foyer van de studio's. Er hangt een ongemakkelijk sfeertje, want de gesprekken gaan uiteraard over het nieuws van de dag; dat RTL Late Night er pardoes mee stopt.

Sneu voor die tachtig medewerkers die ineens zonder werk zitten, klinkt het vanachter een glas witte wijn - en ook rot voor Twan Huys.

Een moeder en dochter die liever niet met hun naam in de krant willen, vertellen dat ze al eens gingen kijken naar hoe Humberto Tan het deed, en ook erg onder de indruk waren van de invalbeurt van Beau van Erven Dorens met RTL Summer Night.

Als ze maandagochtend horen dat Late Night stopt, schaffen ze snel kaartjes aan, ook al was er wel een beetje sprake van 'vergane glorie'. Zo zijn er meer aanwezigen die op de valreep willen zien wat Huys ervan bakt.

Brabantse vrouwen
Publieksopwarmer Arvin Mulder doet intussen alsof er niets aan de hand is en spoort met een glimlach van oor tot oor de mensen op de voorste rijen aan lekker 'op z'n Amerikaans' mee te joelen.

Vlak voordat het rode lampje van de camera gaat branden, vertelt Huys tegen het publiek dat het einde voor hem tamelijk onverwachts is gekomen. "We wisten ook niet dat dit de laatste uitzending zou zijn, dus een aantal onderwerpen hadden we al lang geregeld. Het openingsonderwerp is een beetje op speciaal verzoek van mij, omdat ik het heel leuk vind."

Huys heeft het over twee Brabantse vrouwen die een zorgboerderij runnen en al eerder bij hem aan tafel zaten. De aanleiding: hij is drie weken terug op bezoek geweest op hun boerderij en heeft een comeback beloofd. Het item lag dus nog op de plank. Daarnaast mogen Ilse Warringa en Rop Verheijen hun musical pluggen, tipt Fien Vermeulen wat Netflixmateriaal (bestaan er echt mensen die graag luisteren naar iemand die een serie navertelt?) en vertelt Fernando Halman over een (inmiddels al veelbesproken) Michael Jacksondocumentaire. Muziek: Van Dik Hout.

Afscheidstournee
De aandacht voor het afkappen van het programma is minimaal. Huys krijgt een houten treefje van de Brabantse dames cadeau, omdat hij nu vast veel tijd zou hebben om te koken, en hij lacht hard mee als Fien Vermeulen hem een serie tipt over winnaarsmentaliteit.

Zelf sluit Huys af met een kort statement - ondanks de stormachtige tijd heeft hij geen spijt van het avontuur - en bedankt hij met een brede grijns zijn collega's. Het contrast met Humberto Tans tranen en vijfdaagse afscheidstournee kan niet groter zijn.

Ook na de opname is bij presentator en publiek weinig te merken van de rigoureuze beslissing die die ochtend is genomen. Na het applaus neemt Huys niet de benen, maar gaat hij vrolijk op de foto met een rijtje fans, van wie sommigen hem bedanken en de hand schudden.

Gedegen journalist
Toch is het jammer dat de combinatie Late Night en Twan Huys zo eindigt. Niet alleen is een ooit succesvolle talkshow de nek omgedraaid, ook een in theorie prachtige klus van een gedegen journalist is totaal in de soep gelopen.

"Wij gaan met het team nog lekker even een drankje drinken," sluit de publieksopwarmer af, terwijl iedereen wordt verzocht te vertrekken. "Dan wensen we jullie een goede reis en hopelijk tot ziens bij een ander programma. Doedoei!"

Lees ook: Hier ging het mis bij RTL Late Night en Hoe keken Erland, Humberto en Beau naar zwanenzang Twan?

Meer over