PlusSerie

Het broeit weer 7 afleveringen lang in Big Little Lies 2

André Nientied
De vijf vrouwen in Big Little Lies houden elkaar de hand boven het hoofd. Beeld -
De vijf vrouwen in Big Little Lies houden elkaar de hand boven het hoofd.Beeld -

Van films als American Beauty en ­series als Desperate Housewives weten we dat niets zo bedrieglijk is als de schone schijn van de suburb. Achter al die keurig aangeharkte tuintjes en schoongepoetste gevels gaan depressies, overspel, misbruik en soms zelfs moord schuil.

Dat is niet anders in het universum van Big Little Lies, gesitueerd in de idyllische Californische kustplaats Monterey. In seizoen 1 (2017) raakten de levens van vijf over het algemeen welgestelde huismoeders steeds meer met elkaar verstrengeld en niet alleen omdat hun kinderen naar ­dezelfde school gingen. Het vriendinnenclubje van ­Madeline (Reese Witherspoon), ­Renata (Laura Dern), Bonnie (Zoë Kravitz) en nieuwkomer Jane (Shailene Woodley) kon niet langer werkloos toezien hoe Celeste (Nicole Kidman) werd mishandeld door haar man Perry (Alexander Skarsgård).

In de slotaflevering van seizoen 1 (spoiler alert voor wie dat seizoen nog niet heeft afge­keken) werd Perry door Bonnie van een trap geduwd en viel hij zijn dood tegemoet terwijl de anderen toekeken. Tegenover de politie hield het vijftal elkaar de hand boven het hoofd.

Nachtmerrie

Het eerste seizoen van Big Little Lies won acht Emmy’s en vier Golden Globes. Dat legt de lat hoog voor seizoen 2 en dus werd er door bedenker David E. Kelley een zwaargewicht aangetrokken: drievoudig Oscarwinnares Meryl Streep. Ze speelt de moeder van de verongelukte Perry en wanneer ze in de openingsscène haar schoondochter Celeste (Kidman) ruw wakker maakt uit een nachtmerrie

is meteen duidelijk dat deze Mary Louise de relatieve rust in Monterey flink gaat verstoren. Haar zoon is ­onder verdachte omstandigheden verongelukt en ze laat het er niet bij zitten. Zat Celeste eerst onder de plak bij haar man, nu maakt haar logerende schoonmoeder de dienst uit in haar huis. Waar het Celeste niet lukt haar zoons tot orde te manen, heeft oma Mary Louise aan één strenge vermaning genoeg. Zelfs de immer bitchy Madeline (Witherspoon) weet ze op haar nummer te zetten met een vileine observatie: “Je bent niet erg groot. Ik vertrouw geen kleine mensen. Ik zou aan jou kunnen vragen wat er met mijn zoon is gebeurd maar ik denk niet dat je me de waarheid vertelt.” Pats!

Ook op een andere plaats komen er barsten in het vrouwelijke vijf­manschap dat een moordgeheim met zich meetorst. Vooral Bonnie (Kravitz) heeft last van haar geweten, want zij heeft immers de duw ge­geven die Perry fataal werd. In de ­eerste aflevering – toepasselijk ge­titeld ‘What Have They Done’ – zien we haar voor het politiebureau drentelen. Maar als zij een bekentenis zou afleggen, sleept ze ook de vier vriendinnen die haar dekten mee – een duivels dilemma.

Passief-agressief

En zo broeit het weer zeven afleveringen lang in Monterey, waar de vrouwen met heerlijk scherpe dialogen en passief-agressief gedrag elkaar en anderen het leven zuur maken. Mannen spelen nog steeds een bijrol in de serie die al vijf sterke vrouwenrollen kende, en dit seizoen verder is versterkt met de ook nu weer fenomenale Meryl Streep.

Big Little Lies, seizoen 2

Regie Andrea Arnold

Met Meryl Streep, Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Zoë Kravitz, Laura Dern en Shailene Woodley

Te zien op Ziggo, 7 afleveringen vanaf 10 juni

Meer over