PlusExpositie

Het beste van de nieuw afgestudeerden van de academies

In de tentoonstelling Best of Graduates bij Galerie Ron Mandos is het aanbod voor deze dertiende editie divers. Sommige academies zijn wat meer vertegenwoordigd dan andere.

Kees Keijer
Bakfietsproject van Sophie Straat. Beeld
Bakfietsproject van Sophie Straat.

Een patroon van rechthoekige blokjes valt uiteen in vlekken; het is te zien in een korte video die Danielle Alhassid maakte over haar geboortestad Tel Aviv. De titel Born from Sea and Cloud is afgeleid van een bekend gedicht over Tel Aviv. Dat gaat over de stad als staalkaart van prachtige Bauhausarchitectuur, de stad die volgens de mythe uit het niets verrees.

Alhassid laat subtiel oude plattegronden van dorpen en nederzettingen zien, die tussen de witte Bauhausstructuren doorschemeren. De werkelijkheid blijkt gecompliceerder dan je op het eerste gezicht zou zeggen.

Het werk van Danielle Alhassid, die afgelopen zomer afstudeerde aan de Rietveld Academie, is nu opgenomen in de tentoonstelling Best of Graduates bij Galerie Ron Mandos. Het aanbod voor deze dertiende editie is divers en sommige academies zijn wat meer vertegenwoordigd dan andere. Zo is het opvallend dat er geen afgestudeerden zijn van de ­Willem de Kooning Academie in ­Rotterdam, terwijl veel kunstenaars van de Rietveld en de KABK in Den Haag komen.

Innerlijke noodzaak

Een van de Haagse deelnemers is Narges Mohammadi, die een verkleinde versie laat zien van het werk waarmee ze afstudeerde. Mohammadi beplakte in Den Haag een gang met 700 kilo halva. Dat wordt in Afghanistan, waar Mohammadi’s familie vandaan komt, vooral geassocieerd met begrafenissen. Mooi moment in de video (gemaakt in samenwerking met Julia Sterre Schmitz) die onderdeel is van de installatie: de kunstenaar vertelt dat het oordeel van de mensen uit de kunstwereld haar eigenlijk niet zo interesseert. Ze is veel benieuwder naar de mening van haar moeder en grootvader. Die komen en ze vinden het geweldig.

Matthijs Jeuring uit Enschede maakt schilderijen die hij baseert op zijn Instagramaccount, met foto’s van dingen die hij tegenkomt. Hij schildert de motieven uit een innerlijke noodzaak, als een persoonlijk onderzoek. Tegelijk is het schilderen voor Jeuring een avontuur, waarbij hij nooit van tevoren weet wat zal gebeuren. Johan Ibrahim Adam is ook schilder, maar hij studeerde af aan de glasafdeling van de Rietveld. Hij laat een schilderij zien over 5G, een aantal textielobjecten en een hen­gel waar glazen objecten aan hangen.

Een van de opvallendste presentaties is het bakfietsproject van Sophie Schwartz, alias Sophie Straat. Haar moeder was een van de eerste vrouwen van Amsterdam die haar kinderen in een bakfiets vervoerde. “Je zou dus kunnen zeggen dat wij de grondleggers zijn van de gentrificatie,” aldus Schwartz, die opgroeide in De Pijp. Als onderdeel van het project maakte ze een plaat met smartlappen over het veranderende Amsterdam. Danny de Munk zingt de tweede stem op het nummer Groen Amsterdam. Schwartz studeerde in Den Haag af met het laagst mogelijke cijfer, een zes. “Dat vind ik prima. En nu zit ik toch bij de Best of Graduates. Dat vind ik wel hilarisch.”

Best of Graduates

25 Afgestudeerden
Waar Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282
Te zien 28 /10 t/m 20/11

Meer over