PlusAlbumrecensie

Hemelschip van Ray Fuego: van start tot landing boeiend

Rajko Disseldorp
Ray Fuego, Hemelschip. Beeld
Ray Fuego, Hemelschip.

De Amsterdamse rapper Ray Fuego (24, Rayvel Pieternella) begint zijn vrijdag verschenen album Hemelschip met een duister intro én een originele, poëtische zin: “De zwaartekracht staat me smooth in m’n spacesuit.” Met zo’n zin is de aandacht direct getrokken.

Ray Fuego brak door als onderdeel van het Amsterdamse collectief SMIB, bracht onder andere de albums Bummy Boys, Mubby Yobs 2.0, Fue en Zwart uit, en won met dat laatste album in 2018 een 3voor12 Award voor beste album van dat jaar. Binnen de hiphop heeft de rapper altijd zijn eigen weg gezocht, zich nooit geconformeerd aan trends of aan wat er van hem werd verwacht (hij is bijvoorbeeld ook frontman van punkband Ploegendienst).

Hemelschip is ten opzichte van zijn eerdere werk in alles een stap voorwaarts. De teksten zijn beter en de producties verrassen meer. En het voelt als een geheel. Doordat in elk nummer het thema ruimtevaart helder is en omdat de tracklist zo is opgebouwd alsof je echt een (ruimte)reis maakt. In het eerste nummer Ecliptica stijg je op en in het laatste nummer Parallax is de landing ingezet, en wanneer dan de beat bijna is weggevallen rapt Ray Fuego: “Ik kan alleen mezelf zijn/ Alleen/ Alleen in m’n hoofd” en heb je het gevoel dat je even in zijn hoofd mocht kijkenen hem iets beter hebt leren kennen.

Hiphop

Ray Fuego
Hemelschip
(SMIB Worldwide)

Meer over