De erelijst

Heartbreaker herbergt enkele van de mooiste gebrokenhartenliedjes ooit

In deze rubriek bespreekt de muziekredactie van Het Parool een klassieker uit de geschiedenis van pop, jazz of klassieke muziek, die het – zeker in deze tijden van thuisblijven ­– waard is opnieuw te beluisteren. Deze keer: Heart van Ryan Adams.

Stefan Raatgever
Ryan Adams – Heartbreaker Beeld -
Ryan Adams – HeartbreakerBeeld -

Deze week is het precies twintig jaar geleden dat Ryan Adams’ ­debuutalbum Heartbreaker ­verscheen.

Aantal verkochte exemplaren 309.000

Terug in de tijd. Het was een debuut dat pas ruim een jaar later op waarde geschat zou worden. Toen Ryan Adams zijn tweede album Gold (met daarop zijn klassieker New York, New York – nee, niet Sinatra) uitbracht, kreeg het in eerste instantie vrij onopgemerkt gebleven Heartbreaker ook weer aandacht. En wat bleek? Het album bevat een tranentrekkend mooi verslag van een liefdesschipbreuk. Adams, toen 25, was solo gegaan na zes jaar als zanger van alt-rockformatie Whiskeytown. Zijn relatie met platenlabelmedewerkster Amy Lombardi was gestrand en Adams zocht – zoals hij later in zijn loopbaan vaker zou doen – naar een manier om zijn verdriet muzikaal te verwerken.

Waarom nu herbeluisteren?

Adams is anno 2020 een artiest met geschonden blazoen. Hij werd vorig jaar beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, onder anderen door zijn ex-vrouw, actrice Mandy Moore. Adams ontkende. De zaak lijkt nu stil te liggen. Adams heeft drie albums die hij voor 2019 op de agenda had, voor onbepaalde tijd uitgesteld. Ondertussen blijven Gold en Heartbreaker krachtige bewijzen van het songschrijversmeesterschap dat Adams bezit. Heartbreaker herbergt enkele van de mooiste gebrokenhartenliedjes ooit gemaakt. Amy bijvoorbeeld (later meesterlijk gecoverd door Mark Ronson) en vooral Come Pick Me Up, waarin razernij en berusting elkaar prachtig in evenwicht houden. En dan blijft het broeierige duet met Emmylou Harris, Oh My Sweet Carolina, nog bijna onvermeld.

Verder luisteren? Op Spotify staat een speciale Paroolplaylist om het twintigjarig jubileum van Heartbreaker te vieren. Met de beste albumtracks en een selectie van de mooiste Adams-liedjes uit latere jaren. De lijst is te vinden via gebruikersnaam ‘stefanraatgever’.

Meer over