Haye van der Heyden uit Ongehoord Nederland na Holocaust-uitspraak

Regisseur Haye van der Heyden, een van de oprichters van de vorige week gepresenteerde omroep Ongehoord Nederland, is uit de omroep gestapt.

Suzanne Borgdorff
Haye van der Heyden. Beeld ANP Kippa
Haye van der Heyden.Beeld ANP Kippa

Van der Heyden stelde afgelopen weekend in het radioprogramma De Perstribune dat Holocaust-ontkenners een platform verdienen. Dat strookt niet met de standpunten van Ongehoord Nederland, laat oprichter en voorzitter Arnold Karskens weten.

Volgens Karskens krijgen ontkenners van de genocide - iedere genocide dan ook - geen ruimte in de programma’s van Ongehoord Nederland. “Haye heeft een filosofische discussie rond zijn eigen standpunt en dat van de omroep door elkaar gehaald,” aldus Karskens.

Volgens Karskens is Van der Heyden (62) ‘in goed overleg’ bij Ongehoord Nederland weggegaan en blijft hij ‘een belangrijke poot’. “We willen de PVV en het FvD vertegenwoordigd zien in de omroep, maar trekken grenzen rond bepaalde standpunten. We zijn een nette omroep en geven ongehoorden een stem.”

Van der Heyden laat in een facebookbericht weten dat de gevolgen van zijn interview bij De Perstribune ‘dusdanig heftig en bloederig’ waren. ‘Elke nuance werd ogenblikkelijk in rancune gesmoord. Zonde van mijn tijd. Die besteed ik liever aan het produceren van content voor jullie. Ik blijf namelijk graag en met nieuwe energie betrokken bij Ongehoord Nederland, vanaf nu als buitenproducent en vlogger.’

Kaders

In De Perstribune (Radio 1) ging Van der Heyden in op de vraag welke ongehoorde groepen mogelijk een podium krijgen bij zijn omroep. Hij stelde dat er twee onderwerpen zijn waarover interne discussie bestaat binnen Ongehoord Nederland: pedofilie en Holocaust-ontkenners. “Er zijn twee onderwerpen waar we niet uitkomen. Dat zijn twee onderwerpen waarvan je zegt: als die mensen zich ongehoord voelen, moet je die dan een podium geven?”

Hierop vroeg presentatrice Margreet Reijntjes aan Van der Heyden of hij vindt dat je mensen die de Holocaust ontkennen – overigens een opvatting die in Nederland strafbaar is – een podium moet geven. Het antwoord van de zogenoemde ‘chef humor’ van Ongehoord Nederland was duidelijk: “Ja, dat vind ik wel, ja. Ik vind in wezen dat alle ongehoorden iets mogen zeggen.”

Het profiel van Van der Heyden zal woensdag nog van de website van Ongehoord Nederland verwijderd worden. Karskens: “We gaan door naar de 50.000 leden. Juist voor die leden is het vertrek van Haye een statement. We willen duidelijk maken wat onze kaders zijn.”

Een vervanger voor Van der Heyden is nog niet gevonden. “We zijn in overleg met verschillende mensen. Er zijn genoeg grappenmakers te vinden.”

Meer over