Harde klappen in kunst

AMSTERDAM - Het Fonds voor de Podiumkunsten (NFPK+) heeft in de kunstwereld harde klappen uitgedeeld. Dat blijkt uit de toekenning van de vierjarige subsidies 2009-2012. Als het aan het fonds ligt, verdwijnt De Theatercompagnie van Theu Boermans, evenals het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir van Ton Koopman, het Willem Breuker Collectief, Orkest De Volharding, het Ives Ensemble en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Ook kleinere ensembles zoals het Aurelia Saxofoonkwartet, het Osiris Trio, Mondriaan Kwartet en Loos krijgen geen cent structurele subsidie meer. Hetzelfde geldt voor het Over het IJ Festival, Amsterdam Roots Festival, en theatergezelschappen Alex d'Electrique en Growing Up In Public.

Artistiek leider Theu Boermans van de Theatercompagine is furieus. ''Dat dit nieuwe fonds deze historische vergissing durft te maken, is een schande.''
Getroffen zijn ook Asko/Schönberg, dat een kwart van zijn subsidie moet inleveren, en het Nederlands Kamerkoor, waarvan de subisie stapsgewijs wordt afgebouwd naar zestig procent.

Veel van deze gezelschappen zijn nu aangewezen op projectsubsisies voor twee jaar en eventuele afnamesubsidies door de podia. Op 15 oktober maakt het fonds bekend wie daarvoor in aanmerking komen.

Winnaars zijn er ook. Theatergroep Maatschappij Discordia keert terug in het subsidiebestel, het Nieuw Ensemble en het Nederlands Blazers Ensemble krijgen er drie ton bij, de Holland Baroque Society en het Amstel Saxofoonkwartet zijn nieuw, evenals het Volks-operahuis van Jef Hofmeister. (HET PAROOL)

www.nfpk.nl
www.theatercompagnie.nl

Meer over