Hans Nijenhuis stopt als hoofdredacteur van het AD

Hans Nijenhuis (58) stopt als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad (AD). Nijenhuis treedt per 1 juli terug en wordt schrijvend redacteur bij de krant.

Het Parool
Hans Nijenhuis. Beeld ANP
Hans Nijenhuis.Beeld ANP

Dat maakt het AD vrijdagmiddag bekend. “De doelen die ik vijf jaar geleden voor mezelf heb gesteld, zijn bereikt,” zegt Nijenhuis in de krant. “Het AD is niet meer alleen de favoriete krant van, zeg, mijn moeder, het is ook de favoriete site van mijn dochters. We zijn neutraal, maar bepaald niet kleurloos. We zijn gezellig, maar ook serieus te nemen. En we groeien. Een mooi moment om plaats te maken.”

Op 1 mei 2016 startte Nijenhuis, die afkomstig was van NRC, als leidinggevende van het AD. “Op die dag had ik zaterdag 1 mei 2021 al met potlood in mijn agenda gezet. Dat leek me een moment om de balans op te maken. Dat heb ik gedaan.” Hij benadrukt dat ‘ieder mens in een positie met macht voor zichzelf moet bepalen wanneer hij die wil overdragen’. “Het was een enorme eer om hoofdredacteur van het AD te zijn. Die stoel zit lekker, maar het is niet mijn stoel, hè, hij is geleend. Hij is van de krant,” zegt Nijenhuis.

Afschaffen smaakonderzoeken

Erik van Gruijthuijsen, directeur-uitgever van het AD, ziet dat Nijenhuis in zijn missie is geslaagd ‘van het AD veel méér te maken dan een krant’. “Ik vind het schitterend dat Hans als schrijver blijft. Zijn rol voor het AD is nog lang niet uitgespeeld.”

Een van de wapenfeiten van Nijenhuis is het afschaffen van de jaarlijkse smaakonderzoeken waar de krant bekend om was: de haring-, friet- en oliebollentests. Een jaar eerder was er commotie over de objectiviteit van de keurmeesters bij zowel de haringtest als de oliebollentest. Ook werden hun recensies soms te scherp gevonden.

Nijenhuis vloog uit de bocht toen hij in 2017 samen met een van de oliebollenbakkers bij Eva Jinek aan tafel zat. “Als je bakt zoals je praat, verbaast het me niet zo dat je als laatste eindigt,” zei hij onder andere, wat de hoofdredacteur veel kritiek opleverde. Nijenhuis bood een dag later zijn excuses aan. In 2018 werd besloten met de tests te stoppen. “Over smaak valt namelijk, zo bleek vorig jaar, wel degelijk te twisten. Te veel wat ons betreft,” verklaarde Nijenhuis.

Meer over