'Guerrillabeweging onderzoekt verdwijning Derk Bolt'

De kleine extreemlinkse guerrillabeweging ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) onderzoekt de verdwijning van twee Nederlandse programmamakers in de streek Catatumbo, in het noorden van Colombia.

ANP/Het Parool
Spoorloos-presentator Derk Bolt Beeld anp
Spoorloos-presentator Derk BoltBeeld anp

Het ELN meldde dit via internet zonder te bevestigen dat de twee in de macht van de groep zijn, meldden Colombiaanse media dinsdag. ELN stelt in de boodschap enkel deze zaak te willen helpen "ophelderen''.

Het ELN verstuurde daarbij ook de aanhef van een bericht van de Colombiaanse omroep RCN Radio. Dat beklemtoont dat het niet zeker is dat ELN-strijders de ontvoerders zijn.

Omroep KRO-NCRV is ongerust na de berichten over de ontvoering van de Amsterdamse Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender in Colombia. "Wij hopen met velen op een goede afloop'', laat de omroep in een korte reactie weten.

KRO-NCRV bevestigde daarmee ook formeel dat Bolt en Follender de ontvoerden zijn. Eerder noemden alleen de Colombiaanse autoriteiten de twee bij naam.

Drugsbendes
In Catatumbo wemelt het van de drugsbendes met of zonder marxistische achtergrond die de streek tot de gevaarlijkste van het land maken. Verscheidene drugskartels en drie groepen van de 'narcoguerrilla', het ELN, de EPL en de FARC, zijn allemaal actief in de coca-producerende regio.

Ze hebben ook veel inkomsten door losgeld. De Colombiaanse strijdkrachten gaan er vooralsnog vanuit dat Bolt en Follender van het programma Spoorloos afgelopen zaterdag ten noordoosten van de plaats El Tarra dor het ELN zijn ontvoerd.

Dat zou zijn gebeurd bij Filo de Gringo en hun ontvoerders zouden leden zijn van een eenheid die zich het Front Héctor noemt. De Nederlandse ambassadeur in Colombia, Jeroen Roodenburg, gaat dinsdag naar het noorden van het land om zich op de hoogte te stellen, aldus Colombiaanse media.

In de hoofdsteden van Ecuador en Cuba, Quito en Havana, wordt volgens Colombiaanse media dinsdag ondertussen druk uitgeoefend op delegaties die het ELN daar heeft voor vredesoverleg met de regering.

Lees ook: Floortje Dessing geschokt door ontvoering Spoorloos-collega's

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over