Guardian-journalist: maffia ethischer dan Britse inlichtingendiensten

De Amerikaanse journalist Glenn Greenwald heeft vandaag gezworen dat hij juist meer geheimen over de inlichtingendiensten zal publiceren. Hij deed dat in een reactie op de actie van de Britse immigratiediensten, die zijn partner David Miranda gisteren 9 uur lang ondervroegen en zijn laptop, telefoon en usb-sticks in beslag namen.

Michiel van der Geest
Glenn Greenwald (links) en zijn partner David Miranda op het vliegveld van Rio de Janeiro Beeld reuters
Glenn Greenwald (links) en zijn partner David Miranda op het vliegveld van Rio de JaneiroBeeld reuters

Miranda was op Heathrow door de politie staande gehouden op grond van antiterrorismewetgeving. Miranda kwam uit Duitsland, waar hij had gesproken met Laura Poitras, een Amerikaanse documentairemaakster die met Greenwald aan het NSA-verhaal werkt.

De Britten zullen spijt krijgen van deze actie, zo waarschuwde Greenwald tegen verslaggevers op het vliegveld van Rio de Janeiro waar hij op zijn vriend wachtte. 'Ik zal vanaf nu veel agressiever zijn in mijn verslaggeving. Ik ga veel meer documenten publiceren, ook over Engeland. Ik heb veel documenten over Engelands spionagesysteem.' Volgens Greenwald tonen de inlichtingendiensten met de ondervraging van zijn partner hun ware gezicht en zal het ze verder in diskrediet brengen. 'Ik denk dat ze er spijt van zullen krijgen.'

Greenwald was de journalist die van klokkenluider Edward Snowden vele duizenden documenten in handen kreeg over Amerika's omvangrijke spionagesysteem Prism, dat is opgezet door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Hij publiceerde al meerdere primeurs hierover via de Britse krant The Guardian. De Amerikanen zijn woest over het lekken van deze geheimen en proberen Snowden in handen te krijgen. Een tegenslag daarbij was het jaarlange asiel dat Snowden begin augustus van Rusland kreeg.

Intimidatie
Volgens Greenwald proberen de autoreiten journalisten te intimideren om zo te voorkomen dat meer geheimen op straat komen te liggen. 'Ze wilden onze journalistiek intimideren om te laten zien dat zij macht hebben en niet passief zullen toekijken, maar ons intensiever zullen aanvallen als wij doorgaan met het publiceren van hun geheimen.'

Ook in een opiniestuk op de site van de Guardian uit Greenwald zijn woede. Hij noemt de aanval op de journalistiek daar een 'diepe escalatie': 'Het is erg genoeg om bronnen te vervolgen en gevangen te nemen. Het is zelfs nog erger om journalisten die de waarheid vertellen gevangen te zetten. Maar om familieleden van journalisten gevangen te nemen is ronduit despotisch. Zelfs de maffia had ethische regels over het tot doelwit maken van familieleden van mensen door wie ze zich bedreigd voelden. Maar de Britse marionetten en hun eigenaren in de nationale veiligheidsstaat van de Verenigde Staten worden duidelijk zelfs door die minimale scrupules niet gehinderd.'

Volgens Miranda werd hij gisteren constant door zes agenten ondervraagd. Hij kreeg naar eigen zeggen zijn paspoort pas terug toen hij in de lounge van het vliegveld begon te schreeuwen.

De Britten hebben de Amerikanen aangekondigd dat ze Miranda zouden gaan aanhouden, zei een woordvoerder van het Witte Huis vandaag. Maar om de aanhouding van de partner van journalist Greenwald was niet door de Amerikanen verzocht, aldus de woordvoerder. 'Dat is een beslissing die ze zelf hebben genomen.'

Brazilië heeft gisteren een officiële verklaring uitgebracht waarin de regering zijn beklag doet over de behandeling van Miranda. Volgens de verklaring werden de anti-terrorisme wetten onder het mom waarvan Miranda werd aangehouden ten onrechte toegepast.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AP
Beeld AP

Vragen
Inmiddels heeft Labour-parlementslid Keith Vaz, voorzitter van de Lagerhuiscommissie voor binnenlandse zaken, vragen over de zaak gesteld. Hij wil weten op welke grond de politie Miranda heeft aangehouden. 'Alle feiten moeten snel boven tafel komen', zei Vaz tegen de BBC. 'Er ligt nu een klacht van meneer Greenwald en van de Braziliaanse regering - zij hebben gezegd bezorgd te zijn dat terreurwetgeving lijkt te zijn gebruikt voor iets wat niets met terrorisme te maken heeft - dus het moet opgehelderd worden, en snel ook.'

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken had nog geen commentaar.

Schedule 7
Miranda werd staande gehouden en ondervraagd onder Schedule 7 van de Terrorism Act. De Britse regering zegt dat dit wetsonderdeel de autoriteiten moet helpen bepalen of mensen die de Britse grens oversteken betrokken zijn bij 'het plegen dan wel voorbereiden van, of aanzetten tot terreurdaden'. Een 'redelijke verdenking' is voor grensbewakers niet vereist om mensen maximaal negen uur te kunnen vasthouden en te ondervragen.

In de meeste gevallen waarin deze wet wordt gebruikt worden mensen minder dan een uur vastgehouden. In minder dan 0,1 procent van de gevallen blijft iemand langer dan zes uur in hechtenis.
De Britse burgerrechtenorganisatie Liberty heeft over Schedule 7 een rechtszaak aangespannen voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Een woordvoerder van premier David Cameron liet maandag weten dat Schedule 7 'een essentieel onderdeel is van de grensbeveiliging van het Verenigd Koninkrijk', maar dat het aan de politie is om te beslissen 'wanneer het nodig en binnen proportie is om deze bevoegdheden te gebruiken'.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Edward Snowden Beeld AP
Edward SnowdenBeeld AP
Meer over