PlusFilmrecensie

Grunbergverfilming The Saint of the Impossible mist ironie

The Saint of the Impossible, gebaseerd op Arnon Grunbergs boekenweekgeschenk De heilige Antonio uit 1998, vertelt het verhaal van twee Peruaanse tienerbroers, die als ongedocumenteerde immigranten in New York wonen.

Elise van Dam
De film ‘The Saint of the Impossible’ is  gebaseerd op Arnon Grunbergs boekenweekgeschenk ‘De heilige Antonio’ uit 1998. Beeld
De film ‘The Saint of the Impossible’ is gebaseerd op Arnon Grunbergs boekenweekgeschenk ‘De heilige Antonio’ uit 1998.

“We waren onzichtbaar,” vatten de broers Paul en Tito (gespeeld door Adriano en Marcelo Durand) hun leven als illegale vreemdelingen in de Verenigde Staten samen. Met hun moeder Rafaella (Magaly Solier) knopen ze de eindjes aan elkaar in het constante lawaai van de stad.

Als de film begint is er een moord gepleegd en zijn de twee broers spoorloos verdwenen. Korte scènes waarin Rafaella tracht te ontrafelen waar haar zoons zijn worden afgewisseld met lange flashbacks die tonen wat voorafging aan die verdwijning. Het is een vertelstructuur die niet echt uit de verf komt. De scènes in het heden hebben te weinig zeggingskracht om de aanloop ernaartoe te kleuren.

De flashbacks concentreren zich rond de Engelse lessen die de broers volgen en waar ze de geblondeerde Kristin (Tara Thaller) ontmoeten. Op haar uitnodiging beginnen ze haar te volgen als puppy’s, stiekem hopend dat zij de verlossing van hun maagdelijkheid zal betekenen.

Ondertussen begint Rafaella een relatie met pulpauteur Ewald, die haar ervan overtuigt een burritohandeltje te beginnen vanuit haar krappe appartement. Een op voorhand gedoemde onderneming die eindigt met ruzie en bedorven kip in de badkuip.

Dit speelfilmdebuut van de in Zwitserland geboren Marc Wilkins mist grotendeels de ironie van Grunbergs boek. Grunberg speelt met de symbolische betekenis van de dromen en ondernemingen van de twee broers en hun moeder, in de film zijn ze wat ze zijn. Daardoor blijft de film ook tijdens ingrijpende gebeurtenissen opmerkelijk vlak.

Wat Wilkins nu eigenlijk wil met deze verbeelding van de achterkant van de Amerikaanse droom blijft in het luchtledige hangen. De wat rommelige structuur van het script en het niet altijd even overtuigende acteerwerk helpen daar niet bij.

The Saint of the Impossible

Regie Marc Wilkins
Met Magaly Solier, Adriano Durand, Marcelo Durand, Tara Thaller
Te zien in City, Eye

Meer over