Grammy's voor Joan Rivers, Tiësto en zanger Sam Smith

Bij de uitreiking van Grammy's in Los Angeles heeft de op 4 september overleden Joan Rivers postuum een Grammy Award gewonnen. Sam Smith ging als grote winnaar naar huis met de prijs voor Best New Artist, Best Record en won ook de prestigieuze award voor Best Song voor het nummer Stay with Me. Tiësto won een prijs voor zijn remix van het nummer All of Me van John Legend.

Redactie
Sam Smith won in de categorie Best New Artist. Beeld getty
Sam Smith won in de categorie Best New Artist.Beeld getty

Rivers won de award in de categorie Best Spoken Word Album met haar Diary Of A Mad Diva. De comedienne overleed afgelopen jaar aan een hartstilstand die was veroorzaakt door medische blunders. De comediènne ging aanvankelijk alleen onder het mes voor een kleine ingreep in haar keel.

Beste nieuwe artiest
De Britse singer-songwriter Sam Smith sleepte de felbegeerde prijs voor Beste Nieuwe Artiest in de wacht. Hij was in zes verschillende categorieën genomineerd en won ook voor Best Song. Ook zangeres Beyoncé en zanger Pharrell Williams waren zes keer genomineerd.

Pharrell Williams won al voordat het prijzengala begon de award voor beste videoclip, voor zijn hit Happy. Zijn album Girl won in de categorie Urban Contemporary.

Beyoncé breekt record
Het beste R&B-liedje van het jaar was Drunk in Love van Beyoncé. Het is de 19e Grammy voor de zangeres en dat maakt van haar de op één na meest geëerde vrouw, na Alison Krauss die in totaal 27 Grammy's op haar naam heeft staan. Beyoncé is met in totaal 51 nominaties ooit wel de vaakst genomineerde vrouw in de geschiedenis van de Grammy's. Later op de avond won de zangeres nog een Grammy, ze heeft er nu 20.

Ook Lady Gaga mocht Grammy in ontvangst nemen, voor haar Traditional Pop Vocal Album, Cheek To Cheek, met Tony Bennet. Christina Aguilera won samen met A Great Big World de prijs voor Best Dou Performance.

Beste album
Rockster Beck maakte het beste album van het jaar. De artiest won de muziekprijs voor zijn album Morning Phase. De Grammy voor het beste album is één van de meest felbegeerde awards. De andere genomineerden waren dit jaar Pharrell Williams, Sam Smith, Ed Sheeran en Beyoncé.

Verder wonnen onder anderen Jack White (Best Rock Performance), St. Vincent (Best Alternative Music Album), Kendrick Lamar (Best Rap Performance), Eminem (Best Rap Album), Ziggy Marley (Best Reggae Album), Joan Rivers (Best Spoken Word Album) en Daft Punk (Best Arrangement) prijzen.

Tiësto in de prijzen
Er zijn jaarlijks zoveel Grammy's uit te reiken, dat van 74 van de 83 awards al voor de ceremonie bekend werd gemaakt wie ze gewonnen hadden.

Eén van die winnaars was de Nederlandse dj Tiësto, die in de prijzen viel voor beste remix. Zijn versie van All of Me van zanger John Legend was een radiohit nadat Legend al hoge ogen gooide met het origineel.

Zangeres Ariana Grande trad op. Beeld ap
Zangeres Ariana Grande trad op.Beeld ap
Tiësto maakte de beste remix. Beeld ap
Tiësto maakte de beste remix.Beeld ap
Winnaar Beck en Chris Martin van Coldplay. Beeld ap
Winnaar Beck en Chris Martin van Coldplay.Beeld ap
Smokey Robinson (links), Lady Gaga en Tony Bennet op de rode loper. Beeld getty
Smokey Robinson (links), Lady Gaga en Tony Bennet op de rode loper.Beeld getty
Meer over