Gouden Tulp voor Zoet&Zout

Het boek Zoet&Zout. Water en de Nederlanders van journalist Tracy Metz en kunsthistorica Maartje van den Heuvel is uitgeroepen tot beste non-fictie boek van 2012. De auteurs ontvangen zaterdag de bijbehorende Gouden Tulp. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekend.

Redactie
Prins Willem-Alexander ontvangt het boek Zoet&Zout uit handen van auteur Tracy Metz tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling op 13 februari 2012 Beeld ANP
Prins Willem-Alexander ontvangt het boek Zoet&Zout uit handen van auteur Tracy Metz tijdens de opening van de gelijknamige tentoonstelling op 13 februari 2012Beeld ANP

Metz beschrijft in het werk de metamorfose die het Nederlandse landschap ondergaat en hoe de Nederlanders zoeken naar nieuwe manieren om met het water te leven. Van den Heuvel verbeeldt in meer dan 125 kunstwerken de betekenissen die Nederlanders geven aan water.

De jury noemt Zoet&Zout de ideale combinatie van tekst en beeld, van zakelijke informatie en creatieve verbeelding. De Gouden Tulp wordt sinds 2011 door een jury van boekverkopers toegekend aan een non-fictie boek dat in het voorgaande jaar is verschenen in de Nederlandse taal. Bij de selectie wordt onder meer gelet op de manier waarop tekst en beeld elkaar versterken, op originaliteit, vormgeving en of het boek van toegevoegde waarde is op het bestaande assortiment. Vorig jaar won Bart van Olphen de prijs met Het Nederlands Viskookboek.

Meer over