Gouden Notekraker voor Racoon en Malherbe

De Zeeuwse popgroep Racoon en actrice Annet Malherbe zijn de winnaars van de Gouden Notekraker 2013. De twee hebben de prijs maandagavond in ontvangst genomen in de Amsterdamse poptempel Paradiso. Dat meldden de rechtenorganisaties Norma en Sena, die de uitreiking hebben georganiseerd.

Zanger Bart van der Weide van Racoon. Beeld anp
Zanger Bart van der Weide van Racoon.Beeld anp

De Gouden Notekraker is de prijs voor artiesten van collega's uit het vak. Annet Malherbe versloeg in de categorie televisie Barry Atsma en Jeroen Spitzenberger. Bij de muzikanten won Racoon het van de band Blaudzun en zangeres Sabrina Starke.

Volgens de jury heeft Racoon 'op een onweerstaanbare manier, met ijzersterk materiaal en een grote live reputatie bewezen dat je een constante factor kunt worden in de Nederlandse top van de popmuziek'. De band werd in 1997 gevormd in Goes. Ze braken in 2000 door met het nummer Feel Like Flying. Hun album Liverpool rain stond 108 weken in de hitlijsten en bereikte de eerste plaats. Racoon won dit jaar ook al de Popprijs op het festival Noorderslag. Eerder kreeg de groep 3FM Awards en een Gouden Harp.

Aaf
Malherbe (55) speelt onder meer in de televisieseries Moeder, ik wil bij de revue en Aaf. Dit jaar was ze ook te zien in de film Borgman van haar echtgenoot Alex van Warmerdam. Verder is ze bekend als Juffrouw Jannie uit Debiteuren crediteuren van Jiskefet en als Willemijn Lodewijkx in de serie Gooische Vrouwen.

Vorig jaar mochten zangeres Caro Emerald en acteur Kees Prins de prijs mee naar huis nemen. De Notekrakers van 2011 ging naar actrice Anna Drijver en jazztrompettist Eric Vloeimans. Eerdere winnaars zijn Carice van Houten, Ilse de Lange, Bløf, Rowwen Hèze, Rob de Nijs en Herman van Veen.

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa
Meer over