Tinkebell. Beeld Artur Krynicki
Tinkebell.Beeld Artur Krynicki

Goed gedacht bij Denk: hok voor daklozen

PlusTinkebell

Tinkebell

Jaaaa, laten we hondenhokken op straat plaatsen voor mensen die dakloos zijn. Kijk eens hoe mooi deze nieuwste modellen eruitzien! Met zonnepanelen, zodat mensen die slachtoffer zijn geworden van wanbeleid in de huizenmarkt hun telefoon makkelijk kunnen opladen wanneer ze ergens op een plein of in een park slapen. Fijn zeg, dan kunnen ze toch gewoon hun socials in de gaten blijven houden.

Nee, ik maak geen grap. Hooguit chargeer ik een beetje ten gevolge van het te lang, te hard met mijn hoofd tegen een muur bonken na het lezen van een bericht hierover in deze krant.

‘Ulmer Nest’ is de chique naam voor de ‘slaapcabine’ aka het hondenhok dat door Mohamed Alkaduhimi tijdens de vergadering van de stadsdeelcommissie Nieuw-West werd voorgesteld als ‘te onderzoeken oplossing voor Amsterdam’.

De aanleiding voor zijn ‘briljante ingeving’ was een man die Alkaduhimi die ochtend slapend op straat had aangetroffen. Ook maakte hij zich grote zorgen over de winter die voor de deur staat terwijl het aantal dak- en thuislozen met de dag groeit. Want stel je toch voor dat deze mensen in de kou, wind en regen moeten slapen, of nog veel erger: in een gekraakt pand dat al tien jaar leegstaat! Nee, laten we vooral optreden tegen het laatste en de parken, pleinen, bermen en steegjes voorzien van deze luxe hondenhokken.

Overigens ook meteen een fabuleuze oplossing ter voorkoming van een eventuele volgende toeslagenaffaire. Want wie in een hondenhok slaapt, heeft geen brievenbus. En wie geen brievenbus heeft die kan geen overheidssteun aanvragen. Geen overheidssteun ontvangen = nooit overheidssteun hoeven terugbetalen. Win-win-win-win voor de staatskas, de woningnood, het gesodemieter bij de Belastingdienst en de schuldenproblematiek. En dan heb ik als cultuurliefhebber nog iets fundamenteels overgeslagen. Het Ulmer Nest is namelijk een kunstwerk. Dus voor wie zich een moment zorgen maakte over mogelijke krottenvorming: geen paniek! Veel van deze hondenhokken samen maken een beeldentuin. Help daklozen: plaats een openluchtmuseum.

Ik vraag me nu af of een aantal andere geniale oplossingen waarvan de bron tot dusver onbekend was misschien uit dezelfde koker zijn gekomen. Ik bedoel, het kan toch haast niet anders dan dat híj, Mohamed Alkaduhimi, heeft bedacht dat we de zorg konden redden door heel hard te applaudisseren. De CoronaMelderapp: zíjn idee. Een kabelbaan over het IJ. De uitvinding van de bladblazer. Voorgekookte eieren in een plastic bakje als kant-en-klare slaverrijker bij de Appie. Gaswinning in de Waddenzee. Spijkerbroeken met in de fabriek gemaakte gaten in de pijpen. Limburg. Algoritmen. Zomer- en wintertijd.

Waarschijnlijk is er nog veel meer en mijn hartje gloeit ervan dat ik nu op het brein achter onze mooie beschaving ben gestuit. Lieve mensen, dit is hem: Mohamed Alkaduhimi van – de naam van zijn partij zegt het al helemaal.

Tinkebell schrijft elke week een column in Het Parool. Lees al haar columns hier terug.

Meer over