Godfather van de rap Gil Scott-Heron (62) overleden

De Amerikaanse dichter en songwriter Gil Scott-Heron is op 62-jarige leeftijd overleden. Scott-Heron overleed in een ziekenhuis in zijn thuisstad New York nadat hij ziek geworden was tijdens zijn Europese tournee.

null Beeld getty
Beeld getty

De invloed van Scott-Heron op de hedendaagse populaire muziek is enorm. De platen die hij maakte in de jaren zeventig vormden de basis voor wat later hip hop zou worden. Hij werd "the godfather of rap" en de "Black Bob Dylan" genoemd. Gil Scott-Heron stond ook aan de wieg van acid jazz. Ondermeer Kanye West, Mos Def en Dr Dre hebben aangegeven dat Scott-Heron hun grootste bron van inspiratie is.

Wat Scott-Heron begin jaren zeventig opnam, was ongehoord maar stamde wel uit de Afrikaanse orale traditie: sociaal geëngageerde gedichten op kurkdroge ritmes gezet. Daarmee beïnvloedde hij verschillende generaties hiphopartiesten, die hem nog altijd gretig sampelen en citeren. Naar aanleiding van zijn overlijden twitterde Eminem: "RIP Gil Scott-Heron. Hij beïnvloedde de hele hiphop". Ook Cee Lo Green bracht hulde: "Rust in vrede, GOD GIL SCOTT".

Black Power
Zijn teksten waren sterk politiek en getuigden van sympathieën met de Black Power-beweging. Hij is vooral bekend van zijn werken uit de jaren '70 en vroege jaren '80, met name 'The Revolution Will Not Be Televised' van zijn debuutalbum uit 1970. Daarin hekelt hij de consumptiemaatschappij en de rassensegregatie.

Spoken word
De in Chicago geboren artiest, de zoon van een Jamaicaanse profvoetballer, de eerste zwarte die ooit bij Celtic Glasgow speelde, werd de 'Godfather of Rap' genoemd voor zijn spoken-word optredens. Scott-Heron bracht meer dan tien albums uit. Daarnaast bracht hij ook verscheidene dichtbundels uit.

Hij trad de afgelopen twaalf jaar nog maar sporadisch op en bracht zijn tijd voornamelijk door in drugspanden en gevangenissen. Toch maakte hij begin vorig jaar een opmerkelijke comeback met het album 'I'm New Here', het eerste in zestien jaar. De plaat was volgens muziekcritici één van de beste van 2010.

Scott-Heron had af te rekenen met een drank- en cocaïneverslaving en zat een tijdlang in de gevangenis. In 2008 raakte bekend dat hij HIV-positief was.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over