Gili Crouwel: ‘Mijn affiniteit met kunst is een beetje met de paplepel ingegoten.’

PlusGallery Viewer

Gili Crouwel: ‘Over iedere aankoop slaap ik wat nachtjes’

Gili Crouwel: ‘Mijn affiniteit met kunst is een beetje met de paplepel ingegoten.’Beeld -

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Gili Crouwel, oprichter van fotografieplatform The Gallery Club.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst betekent alles voor mij. Het is iets waar ik bijna 365 dagen per jaar mee bezig ben. Het is mijn vak als kunsthistorica en directeur van The Gallery Club, het platform voor fotografie dat ik in 2015 met Robi Reisinger heb opgericht. Maar kunst is ook mijn hobby, als liefhebber en bescheiden verzamelaar. Kunst kan me troost bieden, boos maken, laten lachen en verwonderen.”

Kreeg u kunst van huis uit mee?

“Mijn affiniteit met kunst is een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zaten allebei in de kunstwereld. Van jongs af werd ik al overal mee naartoe genomen: openingen, musea, galeries, biënnales.”

Waar haalt u uw informatie over de kunstwereld vandaan?

“Vaak online of via mijn netwerk. Ik ontvang digitale updates van bijvoorbeeld The Art Newspaper of Art­forum. Maar ook via kranten en tijdschriften, en ik schrijf me in voor nieuwsbrieven van musea en galeries die me interesseren.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Dat maakt niet veel uit. Dat kan een galerie zijn of een museum, een beurs of online.”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Gemiddeld twee keer per jaar. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van het beschikbare budget. Ik koop vaak fotografie.”

Waar koopt u: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Voornamelijk in galeries, maar vorig jaar heb ik ook voor het eerst op een beurs een werk gekocht.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het eens zijn over een aankoop?

“Ik beslis alles lekker zelf. Maar natuurlijk is het fijn als hij het er ook mee eens is. Er wordt altijd even overlegd met diverse hulplijnen, een paar nachtjes over geslapen, naar het financiële plaatje gekeken en dan een beslissing gemaakt.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik volg Andriesse Eyck Galerie graag, omdat zij twee van mijn favoriete fotografen vertegenwoordigen: Charlotte Dumas en Thomas Struth. Maar ook Annet Gelink, vanwege Ed van der Elsken, Robby Müller, Awoiska van der Molen en Meiro Koizumi. In Antwerpen heb ik een speciale band met Ibasho Gallery, gespecialiseerd in Japanse fotografie.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Van Bernd en Hilla Becher en hun leerlingen van de Düsseldorfer Schule: Thomas Ruff, Thomas Struth en Andreas Gursky. Tijdens mijn studie kunstgeschiedenis kwam ik met hen in aanraking. Toen ik afstudeerde kreeg ik van mijn ouders een werk van Bernd en Hilla Becher cadeau.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Het Spaanse fotografieduo Albarrán Cabrera. Voor mij is hun fotografie een gesamtkunstwerk waar fotografie, literatuur en wetenschap op een delicate manier samenkomen.”

“Charlotte Dumas maakt portretten van dieren, vooral honden en paarden. Haar fotoseries en films spreken me enorm aan, door hoe ze haar onderwerpen benadert en thema’s uitkiest. Dana Lixenberg maakte van 1993 tot 2015 in de wijk Imperial Courts in Los Angeles een indrukwekkende fotoserie over de bewoners en hun dagelijks leven in deze beladen wijk, waar armoede, gang wars en andere sociale misstanden aan de orde van de dag zijn. Het resultaat is verbluffend, met prachtige portretten, video en audio-opnamen.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

De mond van Krishna van het Spaanse fotografieduo Albarrán Cabrera, 2015. Formaat 25 x 17 cm, oplage 20 stuks. Gallerie Kahmann. Beeld Albarrán Cabrera.
De mond van Krishna van het Spaanse fotografieduo Albarrán Cabrera, 2015. Formaat 25 x 17 cm, oplage 20 stuks. Gallerie Kahmann.Beeld Albarrán Cabrera.
Meer over