PlusAlbumrecensie

Gianski - Red Mij: schitterende somberheid

Rajko Disseldorp
Gianski, Red Mij Beeld
Gianski, Red Mij

De Amsterdamse zanger en songwriter Gianski (Gianni Arifi, 28) timmert al jaren aan de weg, maar sinds hij vorig jaar bij Roq ’n Rolla Music tekende – het label van rapper Jebroer dat onder andere de muziek van Snelle, Russo en Bollebof uitbrengt – heeft zijn carrière nog serieuzere vormen aangenomen.

Gianski heeft zichzelf op basis van zijn muziek weleens een liefdesbaby van André Hazes en Frank Ocean genoemd. En dat is zo gek nog niet.

Op zijn nieuwste ep, Red Mij, horen we een gevoelige, haast melancholische Gianski. Wie een eerste keer luistert, zou na afloop wat somber kunnen zijn. Hij zingt over te weinig pleisters hebben, over hulp willen vragen, over midden in de nacht zoeken naar een meisje, terwijl zijn telefoon nog maar één procent batterij heeft, en over dagen waarin hij niet op aarde was, waarin hij alles als een slagveld ervoer.

De producties zijn zo sterk, de teksten zo zorgvuldig en oprecht geschreven en zijn stem zo kwetsbaar dat die somberheid, die ietwat negatieve kijk op het leven bij beluistering totaal niet hindert.

Het enige nadeel is dat de ep slechts vijf nummers telt. Bij een geslaagde ep als deze verlang je naar meer, maar daar kom je gelukkig snel weer overheen: Red Mij is hoe dan ook een kwartiertje schoonheid.

Hiphop

Gianski
Red Mij
(Roq ’n Rolla Music)

Meer over