Gezondheidsonderzoek voor Pablo Picasso's Guernica

Een van Pablo Picasso's bekendste schilderijen, Guernica, wordt onderworpen aan een gezondheidsonderzoek. Het doek is inmiddels 75 jaar oud.

AP/Redactie
Een technicus werkt aan Pablo Picasso's 'Guernica' schilderij in het Reina Sofia Museum in Madrid. Beeld ap
Een technicus werkt aan Pablo Picasso's 'Guernica' schilderij in het Reina Sofia Museum in Madrid.Beeld ap

Een robot gaat tienduizend microscopische fotootjes maken van Picasso's pacifistische meesterwerk. Wetenschappers willen zo beter dan ooit inzicht krijgen in de staat van het zwart-witte tableau, dat in zijn lange bestaan onder andere twintig jaar de hele wereld heeft rondgereisd.

Het Reina Sofia Museum in Madrid waar het doek hangt, werkt samen met een telecommunicatiebedrijf om Guernica ter plaatste te kunnen onderzoeken. Het schilderij verkeert volgens conservator Jorge Garcia Gomez-Tejedor in 'delicate staat', omdat het zo vaak is verplaatst.

'Je kunt het vergelijken met een medische doorlichting, in de zin dat het werk constant in de gaten moet worden gehouden', zei Gomez-Tejedor. Daarom wordt 'Pablito' de robot na sluitingstijd van stal gehaald om op een afstand van ongeveer een meter foto's te nemen van het 27 vierkante meter grote doek.

Pablito, die volgens de krant El País zo'n driehonderdduizend euro heeft gekost, is een pietje-precies. Hij kan detail zien op een schaal van 25 micrometer, oftewel 25-duizendste millimeter. Analisten kunnen zo luchtbelletjes en krasjes zien die onmogelijk met het blote oog waarneembaar zijn.

De onderzoekers willen onder meer ontdekken welk scheppingsproces - welke verkennende schetsen en terloopse aanpassingen - ten grondslag ligt aan de creatie van Guernica. Het schilderij hoeft volgens Gomez-Tejedor voorlopig niet gerestaureerd te worden.

Picasso maakte het doek op verzoek van de Spaanse republikeinse regering voor een tentoonstelling in Parijs in 1937. In Spanje woedde op dat moment een burgeroorlog, waarin dictator Francisco Franco uiteindelijk de macht zou grijpen.

Het schilderij reisde twintig jaar de wereld rond, waarvoor het telkens werd opgerold. Picasso gaf het doek in langdurige bruikleen aan het Museum of Modern Art, op voorwaarde dat het zou terugkeren naar Spanje als de democratie daar was hersteld. In 1981 maakte Guernica zijn laatste grote reis naar Picasso's thuisland.

Meer over