Update

Gemeentesites plat door lek

Zo'n 50 sites van verschillende Nederlandse gemeentes zijn zaterdagavond plat gegaan omdat de beveiliging zo lek als een mandje bleek te zijn. Dat meldden GeenStijl en Webwereld. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) oordeelde dat de sites op zwart moesten.

ANP/Redactie
©EPA Beeld
©EPA

De websites draaien op een oude Windows-versie waardoor het mogelijk was om bestanden die afgeschermd zouden moeten zijn te bekijken, verwijderen of nieuwe bestanden toe te voegen. Dat zei Brenno de Winter van Webwereld zaterdag. Het gaat onder meer om de gemeentes Beemster, Doetinchem, Enkhuizen, Olst en Zeewolde.

Gehackt met goede bedoelingen
Op de sites waren eenvoudig persoonlijke gegevens te achterhalen van gemeenteraadsleden. 'Nu werd er gehackt met goede bedoelingen, maar wat als iemand kwaad wil? Of al eerder hackte met slechte bedoelingen?', aldus De Winter. GeenStijl heeft het over een lek dat zo groot is dat er 'moeiteloos vijf Boeing 747's naast elkaar in passen.'

Politiek ontstemd
Vanuit de politiek is ontstemd gereageerd. Zowel GroenLinks als SP hebben opheldering gevraagd aan minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken). Deze week heeft Donner ook al een debat over DigiNotar. Dat bedrijf gaf veiligheidscertificaten uit voor (overheids)websites die die veiligheid niet bleken te garanderen. De kwestie veroorzaakte grote commotie over de (on)veiligheid van de digitale contacten met de overheid.

Meer over