Nieuws

Galerie Stam sluit definitief, kunstenaars online verder

Galerie Atelier Stam op de Prinsengracht sluit haar deuren definitief. Door de coronacrisis liggen de inkomsten nagenoeg stil. De kunstenaars hervatten hun werkzaamheden via de website.

Anna Herter
Matthijs Stam voor zijn galerie op de Prinsengracht. Beeld Matthijs Stam
Matthijs Stam voor zijn galerie op de Prinsengracht.Beeld Matthijs Stam

Dit jaar zou de galerie haar twintigjarige jubileum uitbundig gaan vieren, zegt Mathijs Stam, eigenaar van de winkel. “Nu kunnen we niet eens een behoorlijk afscheidsfeest organiseren.”

Twee decennia geleden nam Stam intrek in het pand. Eerst gebruikte hij de locatie puur als atelier, al snel maakte hij er ook een galerie van. In de jaren die volgden werd de locatie een bruisende verzamelplaats voor kunstenaars, exposities en kunstbijeenkomsten.

Stam en zijn collega's bleven er werken aan hun eigen projecten en schilderden daarnaast in opdracht. Zo konden bezoekers er terecht voor portretten, stillevens, illustraties en restauratiewerk.

Einde oefening

Vanaf de eerst aangekondigde coronamaatregelen is de winkel dicht. In een uitgestorven stad heeft het weinig zin om open te zijn, dacht Stam. Woensdag maakt hij bekend helemaal niet meer open te gaan. “Ik heb geen zin in een lijdensweg. Ik trek liever snel de stekker eruit, zodat ik met plezier kan terugkijken op de prachtige tijd die we hier hebben gehad.”

Dat doorgaan een lijdensweg zou worden, staat voor Stam buiten kijf. “Er komt een recessie aan, het eerste waar mensen dan mee stoppen is het kopen van kunst. Bijeenkomsten organiseren is er ook niet meer bij. In onze kleine ruimte sta je dan als haringen in een ton. Hartstikke gezellig, maar nu ondenkbaar.”

Ondertussen loopt de hoge huur gewoon door, zegt Stam. “Je hoeft geen zakelijk rekenwonder te zijn om te snappen dat dit einde oefening is.”

Website

De galerie mag dan haar deuren sluiten, de werkzaamheden gaan onverminderd door. Stam en zijn collega's werken nu in een atelier buiten de stad. Zij bieden hun kunst en werkzaamheden aan op hun website. Stam: “Daar ga ik de komende tijd in investeren, zodat die er nog mooier uitziet.”

In de toekomst hoopt Stam ook weer tentoonstellingen te kunnen verzorgen op wisselende locaties. “Ik kijk vol enthousiasme uit naar nieuwe uitdagingen. Ik ga de Prinsengracht missen, maar het is geen drama. Het is mooi geweest zo.”

Galerie Atelier Stam. Beeld Matthijs Stam
Galerie Atelier Stam.Beeld Matthijs Stam
Meer over