Voorbeschouwing

Full Moon #4: videokunst met paarden, honden, ezels en wolven

Full Moon, de tweemaandelijks avond waarop de jonge Amsterdamse curatoren Marian Cousijn en ­Robbie Schweiger tijdens volle maan ­videokunst tonen in FC Hyena, staat dinsdagavond in het teken van dieren.

Jan Pieter Ekker
Een bijna volle maan. Beeld anp
Een bijna volle maan.Beeld anp

“In een museum heb je bijna nooit tijd om alle video’s helemaal te bekijken,” aldus Marian Cousijn, die samen met Robbie Schweiger avonden met ­videokunst organiseert in bioscoop FC Hyena in Amsterdam Noord. “Daarom vertonen wij videokunst ­in de ultracomfortabele setting van FC Hyena; zachte kussens, goede wijn en lekker eten in plaats van harde ­museumbankjes en groezelige kop­telefoons.”

In Full Moon #4 staan dinsdagavond dieren centraal: paarden, honden, ezels, wolven. “Dieren zijn altijd boeiend om naar te kijken, maar in kunst staan ze vaak ook nog symbool voor iets ­anders. Alle geselecteerde videowerken zetten je aan het denken over de relatie tussen mens en de natuur.”

Op het programma staan video’s van internationaal bekende namen en jong lokaal talent, onder meer over een ezel (The Corridor van de Belgische Sarah Vanagt), paarden (Shio 潮 van Charlotte Dumas), honden (Man and Dog van Paulien Oltheten) en katten (het hilarische The Basement van Erik van Lieshout).

Van Lieshout kwam de katten op het spoor toen hij in 2014 door curator Kasper König, zelf een groot kattenliefhebber, werd uitgenodigd voor de Manifesta in Sint-Petersburg. Negen weken lang verbleef hij in de krochten van het museum tussen de Hermitagekatten, die worden verzorgd door de secretaresse van Hermitagedirecteur ­Mikhail Piotrovski en verschillende vrijwilligers.

Hondentrainingen

Op verzoek van de curatoren maakte ook Het Beeld, een enigszins mysterieus Amsterdams kunstenaarscollectief, een korte film voor deze diereneditie van Full Moon. “Ze hebben opnames gemaakt tijdens hondentrainingen; voor de rest weten we nog niets, want de film wordt pas de dag van de screening opgeleverd. Ze zijn bij de première aanwezig.”

Ook van de partij is kunstenaar en­ ­filosoof Gijsje Heemskerk. “Zij zal spreken over de artistieke samen­werking met haar hond Wiske, waarmee ze regelmatig sculpturen maakt, om de aanname dat kunst enkel door mensen gemaakt kan worden in twijfel te trekken.” Met een lach: “Honden zijn sowieso welkom in de bios tijdens Full Moon.”

Full Moon #4, dinsdagavond 21.15 uur, FC Hyena, Aambeeldstraat 24

Meer over